Hydro kan stå overfor et enormt erstatningsansvar

Liso2
NHY 24.02.2018 kl 21:01 60154

Hydro-eid selskap anklages for giftutslipp i Brasil

Drikkevannet til mennesker to kilometer unna raffineriet skal ha blitt ødelagt av giftige utslipp. Brasilianske myndigheter krever handling.
https://www.aftenposten.no/verden/i/EojGJK/Hydro-eid-selskap-anklages-for-giftutslipp-i-Brasil

Regningen kan bli enorm og kursfallet ditto
zavva
11.10.2018 kl 17:53 995

Kursen er på ca samme nivå som når Alunorte var helt stengt.
Det sier litt om kjøpsmuligheten en har nå :-)

Ny bunnrekord for året hjelper lite. Hydro skal mye lenger ned:

Rapporten som legges frem i Brasil i morgen (DN) kan tynge aksjen. I en pressemelding så skal det være flere regelbrudd, blant annet ett i 2009. Spørs om Hydro er særlig populære i Brasil. Håper Hydro legger seg helt flat og betaler bøtene, uansett om påstandene er urimelige og usanne, slik at Hydro får myndighetene med på laget.
Redigert i går kl 12:18 Du må logge inn for å svare

Dersom man gir etter for kriminelle elementer vil som regel problemene øke.Hydro risikerer å bli utsatt for utpressning ved det minste avvik i produksjonen.Håpet er
valg av en ny guvernør som forhåpenligvis opptrer med en viss anstendighet.Jeg er temmelig sikker på at det er full produksjon om en måneds tid.

Guvernørvalget tror jeg ikke er avgjørende for om NHY for tillatelse til 100 % produksjon.

Pr nå kjører Alunorte på 50 % kapasitet i forståelse med den regionale miljøvernmyndigheten SEMAS, men uten permanent operatørlisens fra SEMAS. Forståelsen gjelder kun deponi nr 1.

NHY trenger operatørlisens for deponi nr 2, samt at saksøkeren (antagelig miljøvernmyndigheten føderalt eller regionalt) eller domstolen opphever forbudet mot å kjøre anlegget på 100 % kapasitet. Dersom det er korrekt at det skal legges frem en rapport vedr driften av Alunorte og compliance ift miljøkrav imorgen, er det nærliggende å tro at konklusjonene i denne vil gi føringer for både permanent operatørlisens for 50 % utnyttelse, samt opphevelse av forbudet mot 100 % utnyttelse.

Guvernøren i delstaten kan ikke instruere miljøvernmyndigheten eller domstolen så vidt jeg vet, så valgomgang nr 2 for guvernørvalget 28 oktober er neppe avgjørende for NHY.
Redigert i går kl 13:18 Du må logge inn for å svare

Liso2

På alle tråder er du negativt, kjøper du noen aksjer eller kaster du bort tid på å bare skrive negative kommentarer dagen lang på selskap du ikke har tro til?

Får ikke lest artikkelen, kan du/de som har tilgang legge den ut her ? Tusen takk

For det første,domstolene har ingen selvstendig myndighet.Partene avgjør løsning(forlik)Vedkommende som ligger best an til å bli ny guvernør uttalte at han umiddelbart etter en eventuell valgseier vil løse saken direkte med hydro.Jeg vil anta at miljømyndighetene ikke har noen selvstendig myndighet i prinsippet dersom guverøren og delstatsrtegjeringen går inn for en løsning.Det interessante er at det ligger an til å bli en ny delstatsregjering,med ny guvernør.

Flere tusen personer demonstrerte gatelangs i Barcarena i Brasil for å få åpnet produksjonen på Hydros Alunorte-verk. Smelteverksarbeider Edil Pinheiro da Silva tror presset mot myndighetene virker.
Edil Pinheiro da Silva har jobbet 28 år på smelteverket Albras i Barcarena. Han fryktet for jobben da Hydro stengte ned i virksomheten i forrige uke. Nå er han overbevist om at myndighetene i løpet av kort tid vil gi tillatelse til 100 prosent produksjon.
– Alle var med. Det har nok helt sikkert påvirket myndighetene, sier Edil Pinheiro da Silva.
Han har stått ved aluminiumsovnene på Hydros aluminiumsverk Albras i Brasil i 28 år, og fryktet det verste da Hydro onsdag forrige uke meldte at det måtte stenge alle sine tre anlegg i Brasil. 8000 arbeidsplasser sto i fare.
Da mobiliserte Hydros fagforeninger sine ansatte og lokalbefolkningen i den lille industrikommunen Barcarena, hvor Hydro er den klart største arbeidsgiveren.
Flere tusen personer i lokalsamfunnet Barcarena ved Alunorte møtte lørdag opp i en demonstrasjon med budskapet om at Hydro måtte få tillatelse til å fortsette sin produksjon. (Foto: Fagforeningen Sindquimicos ved Alunorte)
«Det var et viktig skritt»
Flere tusen personer skal ha møtt opp i demonstrasjonene gatelangs i Barcarena lørdag.
To dager senere, mandag denne uken, møtte Hydro de lokale miljømyndighetene Semas. I møtet fikk Hydro tillatelsen det trengte for å gjenoppta produksjonen for halv maskin, slik Hydros anlegg har gått de siste månedene.
– Vi ble veldig lettet over å få meldingen. Det var et viktig skritt, sier Pinheiro, som nå ser for seg at stillstanden i Hydros dialog med myndighetene er over.
– Mye må fortsatt gjøres, men kanskje det blir gjort bare den nye guvernøren er på plass.
Les også:
Høyt spill i Brasil
Pinheiro mener myndighetene snart kommer til å gi tillatelse til 100 prosent produksjon på Hydro-anleggene.
– Det er jeg helt sikker på.
«Har gitt Hydro fordel»
Nå reverseres ordren om nedstengning slik at alle Hydros Brasil-anlegg kommer opp i halv produksjon. De enorme anleggene i Brasil spenner fra bauksittgruver i Paragominas 250 kilometer fra Barcarena, til Alunorte hvor bauksitten raffineres til alumina. Aluminaen herfra går til Hydros smelteverk Albras og andre Hydro-anlegg blant annet i Norge.
– Det virker som presset mot myndighetene har gitt resultater, sier miljørettsadvokat Caroline Dihl Prolo fra det brasilianske advokatfirmaet Stocche Forbes i São Paulo.
Hun bemerker at Hydros manøver har fått kraftig kritikk fra de brasilianske statsadvokatene i Ministério Público, men tror Hydro kan komme styrket ut av den siste ukens dramatikk.
– Slik jeg ser det har alt dette gitt selskapet en fordel. Nå har Hydro et positivt budskap om at selskapet jobber sammen med myndighetene for å løse saken, for å sikre at anlegget kan gå tilbake til full produksjon, og sikre de tusenvis av jobbene som avhenger av anlegget.
Bekrefter demonstrasjoner
Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg er på plass på den store aluminiumskonferansen i Düsseldorf i Tyskland. Han bekrefter at det har vært store demonstrasjoner for å la Alunorte fortsette.
– Det er riktig at det har vært masse folk i gatene i lokalsamfunnet som har støttet Alunorte. Og det er ikke første gang det har vært demonstrasjoner til støtte for Hydro. Så det er et stort engasjement, og det er jo helt naturlig at man reagerer når man ser at den største arbeidsplassen forsvinner, sier Brandtzæg.
– Vil mobiliseringen i lokalsamfunnet til støtte for Hydro gjøre prosessen videre enklere?
Svein Richard Brandtzæg. (Foto: Gunnar Blöndal)
– Det viktigste nå er at vi har en avtale i bunnen med myndighetene i Pará og Ministerio Publico. Det er en veldig viktig avtale som utgjør et godt grunnlag for et langsiktig samarbeid med lokale myndigheter og lokalsamfunn, som igjen er et godt grunnlag for å få lov til å gjenoppta full produksjon, sier Brandtzæg.
Kom i valginnspurten
Det var i helgen, helt i innspurten av lokale og nasjonale valg i Brasil, at Hydro varslet at det måtte stenge produksjonen helt ned. På spørsmål om det var en fordel at krisen kom på tampen av valget, svarer Brandtzæg at selskapet «ikke har tidfestet dette selv», og gjentar at beslutningen om å stenge Alunorte-anlegget helt ned var basert på en rapport som kom veldig overraskende på selskapet – og på myndighetene.
– Og når vi fikk en slik rapport, kunne ikke ledelsen ved Alunorte vente til valget var ferdig. Den var nødt til å reagere umiddelbart, sier han.
Les også:
Hydro kan drive i Brasil i minst ett år til
– Men bidro situasjonen til at krisen ved Alunorte ble satt høyt på dagsordenen?
– Jeg er ganske sikker på at det ville ha vært en prioriterer sak uansett, fordi Hydro er en så viktig arbeidsgiver der, sier Brandtzæg.
Vil offentliggjøre rapporten
Grunnen til at Hydro varslet at det måtte stenge ned, var at det gamle deponiet var fullt. Mandag fikk selskapet imidlertid velsignelse fra lokale myndigheter til å ta i bruk et pressfilter, selskapets nye tørketeknologi, på det gamle deponiet. Det gjør rødslammet tørrere å lagre, slik at Hydro kan fortsette å bruke deponiet og starte opp anlegget igjen.
Brandtzæg forteller at Hydro er i dialog med konsulentfirmaet som ved å sende ut den overraskende rapporten i forrige uke dro i nødbremsen som truet med å få hele Hydros Brasil-virksomhet til å stoppe opp.
– Vi ser på hvordan de sender ut sine rapporter. Vi ønsker en bedre prosess slik at vi slipper slike store overraskelser. Det var en dramatisk konklusjon de kom med i forrige uke, sånn rett over bordet. Vi ønsker at vi kan få en bedre prosess slik at vi også kan informere og forberede myndighetene bedre. For denne typen hendelser er hverken bra for Hydro eller myndighetene, sier Brandtzæg.
Norske anlegg reddet
Norske arbeidsplasser sto også i fare dersom produksjonen ved aluminaraffineriet i Brasil stengte helt ned. De norske smelteverkene til Hydro får alumina fra Brasil som brukes til å produsere aluminium.
Les også:
Markedene venter på Hydros neste trekk
Brandtzæg slår fast at krisen i Brasil ble avblåst såpass raskt at de norske smelteverkene vil være tilnærmet uberørt.
– Nå har det betydelig mindre konsekvenser siden vi får produksjonen opp igjen. Det er kanskje én last som kom litt for sent, men vi har planer for å håndtere dette, sier Brandtzæg.
– Det betyr at det er ingen anlegg i Norge som i dag ser ut å bli nødt til å redusere produksjonen. Vår målsetning er at vi skal kjøre for full maskin i Norge, legger han til.
Etter den siste tidens dramatikk i Brasil blir han møtt med mange spørsmål.
– Vi hadde et møte med flere hundre av kundene våre tirsdag kveld. Der fikk jeg en god anledning til å forklare situasjonen i Brasil. Det var en stor lettelse blant de fleste at vi har kommet i en situasjon der vi kan øke produksjonen ved Alunorte til 50 prosent igjen, sier han.(Vilkår)

Oppsiden er meget stor, her er bare å kjøpe, virker som gedigen kjøpsmuliget på kurser rundt 42-44

https://www.marketscreener.com/NORSK-HYDRO-1413211/consensus/

Stemmer i her. En pengemaskin som etterhvert nok er tilbake til normalen. Takk for deling av artikkel, turbo
Redigert i går kl 20:52 Du må logge inn for å svare

Etter hva jeg kan se produserer Hydro fremdeles 0.00 i Brasil og det foreligger ingen dato for når de vil komme opp i produksjon. I mellomtiden løper både tap og kostnader. Erstatning siden, bøter og pålegg er ennå ikke avklart. Alt vi vet er at kostnadene er og blir enorme og at de vokser med kolossale fart for hver time som går.