Hydro kan stå overfor et enormt erstatningsansvar

Liso2
NHY 24.02.2018 kl 21:01 92783

Hydro-eid selskap anklages for giftutslipp i Brasil

Drikkevannet til mennesker to kilometer unna raffineriet skal ha blitt ødelagt av giftige utslipp. Brasilianske myndigheter krever handling.
https://www.aftenposten.no/verden/i/EojGJK/Hydro-eid-selskap-anklages-for-giftutslipp-i-Brasil

Regningen kan bli enorm og kursfallet ditto
zavva
11.10.2018 kl 17:53 7504

Kursen er på ca samme nivå som når Alunorte var helt stengt.
Det sier litt om kjøpsmuligheten en har nå :-)
Liso2
16.10.2018 kl 10:25 7318

Ny bunnrekord for året hjelper lite. Hydro skal mye lenger ned:
kaffe2
16.10.2018 kl 12:12 7241

Rapporten som legges frem i Brasil i morgen (DN) kan tynge aksjen. I en pressemelding så skal det være flere regelbrudd, blant annet ett i 2009. Spørs om Hydro er særlig populære i Brasil. Håper Hydro legger seg helt flat og betaler bøtene, uansett om påstandene er urimelige og usanne, slik at Hydro får myndighetene med på laget.
Redigert 16.10.2018 kl 12:18 Du må logge inn for å svare
isaach
16.10.2018 kl 12:52 7179

Dersom man gir etter for kriminelle elementer vil som regel problemene øke.Hydro risikerer å bli utsatt for utpressning ved det minste avvik i produksjonen.Håpet er
valg av en ny guvernør som forhåpenligvis opptrer med en viss anstendighet.Jeg er temmelig sikker på at det er full produksjon om en måneds tid.
John8
16.10.2018 kl 13:14 7133

Guvernørvalget tror jeg ikke er avgjørende for om NHY for tillatelse til 100 % produksjon.

Pr nå kjører Alunorte på 50 % kapasitet i forståelse med den regionale miljøvernmyndigheten SEMAS, men uten permanent operatørlisens fra SEMAS. Forståelsen gjelder kun deponi nr 1.

NHY trenger operatørlisens for deponi nr 2, samt at saksøkeren (antagelig miljøvernmyndigheten føderalt eller regionalt) eller domstolen opphever forbudet mot å kjøre anlegget på 100 % kapasitet. Dersom det er korrekt at det skal legges frem en rapport vedr driften av Alunorte og compliance ift miljøkrav imorgen, er det nærliggende å tro at konklusjonene i denne vil gi føringer for både permanent operatørlisens for 50 % utnyttelse, samt opphevelse av forbudet mot 100 % utnyttelse.

Guvernøren i delstaten kan ikke instruere miljøvernmyndigheten eller domstolen så vidt jeg vet, så valgomgang nr 2 for guvernørvalget 28 oktober er neppe avgjørende for NHY.
Redigert 16.10.2018 kl 13:18 Du må logge inn for å svare
nad.oslo
16.10.2018 kl 13:44 7082

Liso2

På alle tråder er du negativt, kjøper du noen aksjer eller kaster du bort tid på å bare skrive negative kommentarer dagen lang på selskap du ikke har tro til?
nad.oslo
16.10.2018 kl 13:59 7061

Får ikke lest artikkelen, kan du/de som har tilgang legge den ut her ? Tusen takk
isaach
16.10.2018 kl 17:34 6984

For det første,domstolene har ingen selvstendig myndighet.Partene avgjør løsning(forlik)Vedkommende som ligger best an til å bli ny guvernør uttalte at han umiddelbart etter en eventuell valgseier vil løse saken direkte med hydro.Jeg vil anta at miljømyndighetene ikke har noen selvstendig myndighet i prinsippet dersom guverøren og delstatsrtegjeringen går inn for en løsning.Det interessante er at det ligger an til å bli en ny delstatsregjering,med ny guvernør.
turbo70
16.10.2018 kl 17:57 6956

Flere tusen personer demonstrerte gatelangs i Barcarena i Brasil for å få åpnet produksjonen på Hydros Alunorte-verk. Smelteverksarbeider Edil Pinheiro da Silva tror presset mot myndighetene virker.
Edil Pinheiro da Silva har jobbet 28 år på smelteverket Albras i Barcarena. Han fryktet for jobben da Hydro stengte ned i virksomheten i forrige uke. Nå er han overbevist om at myndighetene i løpet av kort tid vil gi tillatelse til 100 prosent produksjon.
– Alle var med. Det har nok helt sikkert påvirket myndighetene, sier Edil Pinheiro da Silva.
Han har stått ved aluminiumsovnene på Hydros aluminiumsverk Albras i Brasil i 28 år, og fryktet det verste da Hydro onsdag forrige uke meldte at det måtte stenge alle sine tre anlegg i Brasil. 8000 arbeidsplasser sto i fare.
Da mobiliserte Hydros fagforeninger sine ansatte og lokalbefolkningen i den lille industrikommunen Barcarena, hvor Hydro er den klart største arbeidsgiveren.
Flere tusen personer i lokalsamfunnet Barcarena ved Alunorte møtte lørdag opp i en demonstrasjon med budskapet om at Hydro måtte få tillatelse til å fortsette sin produksjon. (Foto: Fagforeningen Sindquimicos ved Alunorte)
«Det var et viktig skritt»
Flere tusen personer skal ha møtt opp i demonstrasjonene gatelangs i Barcarena lørdag.
To dager senere, mandag denne uken, møtte Hydro de lokale miljømyndighetene Semas. I møtet fikk Hydro tillatelsen det trengte for å gjenoppta produksjonen for halv maskin, slik Hydros anlegg har gått de siste månedene.
– Vi ble veldig lettet over å få meldingen. Det var et viktig skritt, sier Pinheiro, som nå ser for seg at stillstanden i Hydros dialog med myndighetene er over.
– Mye må fortsatt gjøres, men kanskje det blir gjort bare den nye guvernøren er på plass.
Les også:
Høyt spill i Brasil
Pinheiro mener myndighetene snart kommer til å gi tillatelse til 100 prosent produksjon på Hydro-anleggene.
– Det er jeg helt sikker på.
«Har gitt Hydro fordel»
Nå reverseres ordren om nedstengning slik at alle Hydros Brasil-anlegg kommer opp i halv produksjon. De enorme anleggene i Brasil spenner fra bauksittgruver i Paragominas 250 kilometer fra Barcarena, til Alunorte hvor bauksitten raffineres til alumina. Aluminaen herfra går til Hydros smelteverk Albras og andre Hydro-anlegg blant annet i Norge.
– Det virker som presset mot myndighetene har gitt resultater, sier miljørettsadvokat Caroline Dihl Prolo fra det brasilianske advokatfirmaet Stocche Forbes i São Paulo.
Hun bemerker at Hydros manøver har fått kraftig kritikk fra de brasilianske statsadvokatene i Ministério Público, men tror Hydro kan komme styrket ut av den siste ukens dramatikk.
– Slik jeg ser det har alt dette gitt selskapet en fordel. Nå har Hydro et positivt budskap om at selskapet jobber sammen med myndighetene for å løse saken, for å sikre at anlegget kan gå tilbake til full produksjon, og sikre de tusenvis av jobbene som avhenger av anlegget.
Bekrefter demonstrasjoner
Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg er på plass på den store aluminiumskonferansen i Düsseldorf i Tyskland. Han bekrefter at det har vært store demonstrasjoner for å la Alunorte fortsette.
– Det er riktig at det har vært masse folk i gatene i lokalsamfunnet som har støttet Alunorte. Og det er ikke første gang det har vært demonstrasjoner til støtte for Hydro. Så det er et stort engasjement, og det er jo helt naturlig at man reagerer når man ser at den største arbeidsplassen forsvinner, sier Brandtzæg.
– Vil mobiliseringen i lokalsamfunnet til støtte for Hydro gjøre prosessen videre enklere?
Svein Richard Brandtzæg. (Foto: Gunnar Blöndal)
– Det viktigste nå er at vi har en avtale i bunnen med myndighetene i Pará og Ministerio Publico. Det er en veldig viktig avtale som utgjør et godt grunnlag for et langsiktig samarbeid med lokale myndigheter og lokalsamfunn, som igjen er et godt grunnlag for å få lov til å gjenoppta full produksjon, sier Brandtzæg.
Kom i valginnspurten
Det var i helgen, helt i innspurten av lokale og nasjonale valg i Brasil, at Hydro varslet at det måtte stenge produksjonen helt ned. På spørsmål om det var en fordel at krisen kom på tampen av valget, svarer Brandtzæg at selskapet «ikke har tidfestet dette selv», og gjentar at beslutningen om å stenge Alunorte-anlegget helt ned var basert på en rapport som kom veldig overraskende på selskapet – og på myndighetene.
– Og når vi fikk en slik rapport, kunne ikke ledelsen ved Alunorte vente til valget var ferdig. Den var nødt til å reagere umiddelbart, sier han.
Les også:
Hydro kan drive i Brasil i minst ett år til
– Men bidro situasjonen til at krisen ved Alunorte ble satt høyt på dagsordenen?
– Jeg er ganske sikker på at det ville ha vært en prioriterer sak uansett, fordi Hydro er en så viktig arbeidsgiver der, sier Brandtzæg.
Vil offentliggjøre rapporten
Grunnen til at Hydro varslet at det måtte stenge ned, var at det gamle deponiet var fullt. Mandag fikk selskapet imidlertid velsignelse fra lokale myndigheter til å ta i bruk et pressfilter, selskapets nye tørketeknologi, på det gamle deponiet. Det gjør rødslammet tørrere å lagre, slik at Hydro kan fortsette å bruke deponiet og starte opp anlegget igjen.
Brandtzæg forteller at Hydro er i dialog med konsulentfirmaet som ved å sende ut den overraskende rapporten i forrige uke dro i nødbremsen som truet med å få hele Hydros Brasil-virksomhet til å stoppe opp.
– Vi ser på hvordan de sender ut sine rapporter. Vi ønsker en bedre prosess slik at vi slipper slike store overraskelser. Det var en dramatisk konklusjon de kom med i forrige uke, sånn rett over bordet. Vi ønsker at vi kan få en bedre prosess slik at vi også kan informere og forberede myndighetene bedre. For denne typen hendelser er hverken bra for Hydro eller myndighetene, sier Brandtzæg.
Norske anlegg reddet
Norske arbeidsplasser sto også i fare dersom produksjonen ved aluminaraffineriet i Brasil stengte helt ned. De norske smelteverkene til Hydro får alumina fra Brasil som brukes til å produsere aluminium.
Les også:
Markedene venter på Hydros neste trekk
Brandtzæg slår fast at krisen i Brasil ble avblåst såpass raskt at de norske smelteverkene vil være tilnærmet uberørt.
– Nå har det betydelig mindre konsekvenser siden vi får produksjonen opp igjen. Det er kanskje én last som kom litt for sent, men vi har planer for å håndtere dette, sier Brandtzæg.
– Det betyr at det er ingen anlegg i Norge som i dag ser ut å bli nødt til å redusere produksjonen. Vår målsetning er at vi skal kjøre for full maskin i Norge, legger han til.
Etter den siste tidens dramatikk i Brasil blir han møtt med mange spørsmål.
– Vi hadde et møte med flere hundre av kundene våre tirsdag kveld. Der fikk jeg en god anledning til å forklare situasjonen i Brasil. Det var en stor lettelse blant de fleste at vi har kommet i en situasjon der vi kan øke produksjonen ved Alunorte til 50 prosent igjen, sier han.(Vilkår)

Oppsiden er meget stor, her er bare å kjøpe, virker som gedigen kjøpsmuliget på kurser rundt 42-44

https://www.marketscreener.com/NORSK-HYDRO-1413211/consensus/
Bingo123
16.10.2018 kl 20:51 6821

Stemmer i her. En pengemaskin som etterhvert nok er tilbake til normalen. Takk for deling av artikkel, turbo
Redigert 16.10.2018 kl 20:52 Du må logge inn for å svare
Liso2
17.10.2018 kl 09:41 6548

Etter hva jeg kan se produserer Hydro fremdeles 0.00 i Brasil og det foreligger ingen dato for når de vil komme opp i produksjon. I mellomtiden løper både tap og kostnader. Erstatning siden, bøter og pålegg er ennå ikke avklart. Alt vi vet er at kostnadene er og blir enorme og at de vokser med kolossale fart for hver time som går.
inhauen
17.10.2018 kl 12:46 6430

Blir du ikke lei?
Liso2
17.10.2018 kl 13:33 6389

Ekstern granskingsrapport utsatt til neste uke
34 minutter siden · Eirik Amb Nysveen
Onsdag skulle etter planen en ekstern komité nedsatt av underhuset i Brasil legge frem en rapport om lekkasjene fra Hydros Alunorte-anlegg.
Denne presentasjonen er utsatt til neste onsdag, 24. oktober, klokken 10.00, lokal tid – 15.00 norsk tid.
Det kom frem i en pressemelding tirsdag.
Ting kan tyde på at rapporten ikke er lystig lesing for Hydro, da mannen som skal presentere rapporten, Edmilson Rodrigues i pressemeldingen siteres på at Hydro allerede i 2009 ble bøtelagt for lignende forhold ved Ibama, men anket, og fortsatt ikke har betalt boten på om lag 17 millioner real.
isaach
17.10.2018 kl 14:11 6388

Har du gjort deg noen refleksjoner om hvorfor rapporten ikke legges frem nå,men utsettes???
baikal12
17.10.2018 kl 15:21 6379

Slik jeg tolker artikkel, den brasilianske, er den kommentaren vedrørende flere erstatninger fra en uttalelse som er flere mnd gammel, fant samme tekst i en annen eldre artikkel:)
Liso2
17.10.2018 kl 16:09 6342

Da var Hydro teknisk klar for 34

Tar du medisinene dine ?

Så di TA sendingen til DNB i dag? De sier at den nå er teknisk klar for KJØP!
Liso2 er noe av det mest tragiske jeg har sett på HO til nå, og jeg har sett mye rart her.
turbo70
17.10.2018 kl 17:00 6339

Vurderte Liso2 til å være seriøs i begynnelsen. Slik jeg nå vurderer det er Liso2 intet annet en et "nett troll" som spyr ut dårlige nyheter om Hydro som det passer han/henne. Gammelt nytt??? - ingen hindring for Liso2. Ingenting er dokumentert eller begrunnet. Uttalelsen i dag kommer fra E24 - poenget er.... Q1, Hydro overrasker, Q2, Hydro overrasker igjen, Q3.... hvem vet med sikkerhet? Det vi vet er at krisen koster Hydro.... Når det er sagt så er Hydro etter min oppfatting et bunnsolid selskap og kostnadene er langt på vei (og vell så det) priset inn i dagens aksje kurs.... Dersom Liso2 hadde hatt en horisont lengre en 5 min så kanskje han/hun hadde innsett dette.... Dette blir nok min siste kommentar til denne idot tråden---- måtte bare få det ut :-) Riktg god kveld og lykke til med tradingen....

Turbo;

Takk, skulle hatt flere som deg. Anbefaler alle å bruke RAPPORTER knappen, særlig når innleggene er spam og gjentagelse av samme budskap.

Er det noen som har hørt noe mer ifm. den offentlige høringen som skulle gjennomføres denne uken?

Jeg forsøkte å lete litt rundt melding som ble publisert den 10.10.18, ifølge den opprinnelige meldingen og hjelp av Google translate ser det ut som møtet var tenkt avholdt tirsdag denne uken og ikke torsdag slik det fremkommer av børsmeldingen som ble publisert.
https://translate.google.com/translate?hl=en&sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.mpf.mp.br%2Fpa%2Fsala-de-imprensa%2Fnoticias-pa%2Fministerio-publico-convoca-nova-audiencia-publica-sobre-o-caso-hydro
Liso2
24.10.2018 kl 14:24 6002

Ifølge Norsk Hydro er regningen for Brasil-situasjonen så langt anslått til rundt 2,3 milliarder kroner og ingen løsning er i sikte.
tv68
24.10.2018 kl 14:30 6002

Er det ingen løsning i sikte? Ingen forhandlinger? Ikke kommet tilbake på 50% produksjon? Da må den nok ned til kr. 30,-. Da kan sikkert du og jeg kjøpe litt, eller skal vi vente til kr 25?
baikal12
24.10.2018 kl 14:38 6012

Det er nok fornøyd med nhy for øyeblikket :)

Utrolig at den norske stat, som største aksjonær, finner seg i dette. Gir vi ikke dette landet milliarder hvert eneste år?
Liso2
24.10.2018 kl 17:00 5972

Mrk at Norsk Hydro fikk et ordinært resultat etter skatt på 925 millioner kroner, mot ventet 1.508 millioner kroner, ifølge TDN Direkt. For et år siden var resultatet på 2.184 millioner kroner. - Frykt for at 4q kan bli den reneste katastrofen
Evly
24.10.2018 kl 17:03 5980

Alunorterapporten skulle være klar 15.00 norsk tid, så at ingen har funnet den betyr vel at den er utsatt igjen.

enig hadde NHY guide betydelig dårligere resultat slik ELK hadde så hadde dritten fått grisejuling

NHY slapp billig unna!
Liso2
24.10.2018 kl 20:19 5959

Alcoa (AA) faller 7 % i USA i kveld - Hvordan vil dette ramme Hydro i morgen?
Liso2
24.10.2018 kl 21:43 5973

Løgn hjelper ingen.
Slik er situasjonen NÅ Kurs i AA (Alcoa, Inc.) på Nyse
Siste Endring Endr%
34.27 -3.05 -8.17%
baikal12
24.10.2018 kl 21:45 6020

nikkers skrev Opp 7%
Husk 10% opp på dollar utgjør ca 2-3mrd årlig forbetring på resultat(om eg husker rett) for alcoa sin del går det andre vei, de er også lang mer berørt av straffetollen.
Redigert 24.10.2018 kl 21:46 Du må logge inn for å svare
baikal12
24.10.2018 kl 21:48 6043

Olja presses ned, krona svekkes, dollar styrkes, + går mot 100% økning Alunorte, stemningen er god😀
Liso2
07.11.2018 kl 20:57 3483

Hmm. Dagens nyhet. Ikke bra for NHY:
Nytt nederlag for Hydro i Brasil

En føderal domstol har besluttet å opprettholde produksjonsforbudet på Hydros Alunorte-anlegg i Brasil
John8
07.11.2018 kl 21:02 3470

Nope, fake News fra Dagens næringsliv.
Se egen tråd.
John8
07.11.2018 kl 21:04 3487

Nope, fake News fra Dagens næringsliv.
Se egen tråd:

https://forum.hegnar.no/thread/14082/view
Liso2
07.11.2018 kl 21:14 3474

Tirsdag falt nok en domstolsavgjørelse mot Hydro i Brasil.
Avgjørelsen kom fra den føderale domstolen, som har vurdert Hydros ønske om at to helt kritiske forbud mot Hydros Alunorte-anlegg skulle oppheves:
forbudet mot å produsere mer enn halvparten av full produksjon, og
forbudet mot å ta i bruk det nyeste av to rødslamdeponier, det såkalte DRS2-deponiet.
Den føderale domstolen kom til at begge forbudene må opprettholdes, ifølge en melding fra det føderale statsadvokatkontoret, Ministério Público.

Det vil si at Hydro ikke fikk snudd den dramatiske dommen fra februar 2018 fra en lokal domstol, som gjorde at Hydro på få dagers varsel måtte redusere produksjonen ved Alunorte-anlegget med 50 prosent.
Tirsdagens avgjørelse fastslår også at selskapet vil ilegges dagbøter på en million realer, eller nærmere 2,5 millioner kroner, hvis Hydro bryter forbudene.
Nytt nederlag
Tirsdagens avgjørelse er nok et nederlag for Hydro, som siden februar har brukt alle midler for å forsøke å snu dommen fra den lokale domstolen, og på å overbevise lokale myndigheter.
Redigert 07.11.2018 kl 21:15 Du må logge inn for å svare
tv68
07.11.2018 kl 21:50 3439

Her følger resten av artikkelen:

I tillegg til at avgjørelsen fra februar ble anket, har Hydro gått til motsøksmål mot brasilianske myndigheter, og parallelt gått inn i lange forhandlingsrunder som har gjort flere fremskritt. Men målet om å gjenoppta full produksjon er fortsatt ikke oppnådd.

Erik Brynhildsbakken, assisterende kommunikasjonsdirektør i Hydro, kommenterer avgjørelsen slik onsdag kveld:
– Dette er del av den formelle rettsprosessen, der en føderal dommer har ratifisert en tidligere kjennelse fra et lavere nivå. Dette er et prosessuelt steg som retten må ta i forkant av en videre behandling av saken.
Liso2
09.11.2018 kl 18:18 3246

Og nå stuper alu prisene. - se aa nå i kveld! Hydro skal ned under 40 !
isaach
09.11.2018 kl 19:46 3208

Å kalle det et prosessuelt steg er vel ikke riktig,det er vel en realitetsavgjørelse.Aluprisen synker,men dollarkursen stiger tilsvarende.Eu/Italia og Brexit skaper nervøsitet.Hydro vil nok tjene bra med penger uansett,ingen grunn til å fortvile.Kommer USA og Kina til enighet vedr.handel går kursen rett opp igjen.
baikal12
09.11.2018 kl 21:14 3151

Er det neste uke vi får en løsning i Brasil? Ikke umulig:)

Det ordner seg nok, inntil videre så ligger pengene i gruva.

Innlegget er slettet av Liso2
Liso2
10.11.2018 kl 18:07 2967

Alu prisene er i en fallende trend og videre fall signaliseres
http://www.infomine.com/investment/metal-prices/aluminum/6-month/

Alco ned 5,55% i USA Fredag
halvpris
10.11.2018 kl 19:00 2987

Dollar styrker seg 3,5% siste to uker
Nikko
10.11.2018 kl 19:58 2970

Dessuten har oljeprisen falt kraftig. Basert på de fakta, er det vel ikke unaturlig at aluprisen faller?

Og igjen at NHY faller
Redigert 10.11.2018 kl 20:11 Du må logge inn for å svare
baikal12
10.11.2018 kl 23:24 2900

Det som er litt kult er at de 3,5 % som dollar har styrket seg utgjør omtrent 1 mrd forbetret resultat , det vil sit at bare dollarstykelsen alene har dekket inn nesten hele Alunorte Bortfallet (på 50%)
Redigert 10.11.2018 kl 23:25 Du må logge inn for å svare