Renten stiger....boligkrakk?


Mange balanserer allerede på en knivegg økonomisk og tåler ikke renteoppgang.
Det kommer flere renteøkninger fremover.

Ville vært veldig rart om en renteøkning som har vært varslet så tydelig og så langt i forveien skulle oppfattes som en nyhet for potensielle boligkjøpere.

Økt styringsrente betyr som regel økt boliglånsrente, men må ikke være det.

Du overvurderer de økonomiske kunnskapene til en vanlig mann i gata.

Effekten av økt boliglånsrente vil man uansett ikke kunne se før i mai, tenker jeg. Har ikke bankene krav om 8 ukers varsling eller noe?

Jeg er egentlig mer spent på om det kommer to renteøkninger til i år. Norges Bank må jo bygge seg en buffer mot nedgangsperioden.

Blir nok boligprisfall fra mai og ut året i Oslo også.
kator
27.03.2019 kl 08:00 1716

Meget god aktivitet - spesielt for leilighetssalg. I Oslo har leiligheter i snitt blitt solgt for 2,8% over prisantydning siste måned (pr 26.3) og har nådd en snittpris på 73.300 pr. m2. Forrige måned ca 72.000 pr. m2. Dette er ikke fasit for hva statistikken for måneden vil vise på grunn av vekting "frem og tilbake" - men bruttotallene er sterke og gir en bra indikasjon. Tror årsveksten i Oslo igjen vil være over 6% etter et fall i forrige måned. Og det til tross for at mars i fjor var sterk. Den som snakket om tørke i forhold til visninger forrige helg virker å ha meget uheldige megler-venner med halvgode objekter....Tror det er riktig som Eie-sjefen sa forleden at folk vil ha strøkne objekter som man kan flytte rett inn i - nok et uttrykk for at det er mye penger/ressurssterke folk der ute...

Pengeskjegget, jeg er enig med deg i at den "vanlige mann i gata" er "nærsynt", med begrenset informasjon og økonomiforståelse. Likevel synes jeg Norges Bank på en eksemplarisk måte har kommunisert svært tydelig og tidlig at renta skulle opp i mars. Mange, om ikke alle, potensielle boligkjøpere siste halvår har tatt den økningen inn i sitt beslutningsgrunnlag. Jeg tror derfor ikke rentehevningen var en nyhet som påvirket oppmøte til visninger.

Norges Bank styrer renteforventningene i nuet gjennom faktisk løpende rente og signalene om rentebanen framover. Jeg tror NB ga haukete signaler med mulighet for 3 renteøkninger for å påvirke forventningene. Dermed har de noe svare med hvis det blir en "Hard Brexit": De kan respondere med å med å utsette rentehevningen som nå ligger an til å komme i desember. Vi kan være helt sikre på at de er smarte i Norges Bank.

Når det er sagt, så tror jeg Andreassen har rett i at Norges Bank kommer vil bli tvunget bort fra den skisserte rentebanen. Det snur mot dårligere tider nå. Butikkdøden er enda verre enn det ser ut, og gjeldsregisteret vil synliggjøre at gruppen av husholdninger som har levd over evne på kreditt er stor.
Onkel_S
27.03.2019 kl 12:09 1600

Helt enig, paneldata. Det var YOLOptimist som meldte om insideinfo om "knusktørt" og "nesten ikke folk" på visninger. Det var den påstanden jeg raskt ville etterprøve.

Dette var basert på ett meglerkontor i Oslo. Mulig markedet der er helt frikoblet fra resten av Oslomarkedet, men jeg tviler. Vi får se hvordan det går fremover. En ting er jo om boligen blir solgt eller ikke, en annen er hva slags pris som oppnås. At priser skal opp med stigende renter er hvertfall en vedtatt sannhet her på HO :)
2HB
27.03.2019 kl 14:20 1539

Det blir nok mange som må gå fra huset sitt etter hvert. Triste greier..
livecnn
27.03.2019 kl 15:08 1512

1% renteøkning utgjør ikke leve eller dø for noen, bortsett fra noen kaffebarer og frisørsalonger.
Ingen grunn til å male fanden på veggen.

Humøret synker blant eiendumsfiffen på jobben.

Spørr om alt er bra? Jaja jaja.

Har kjøpt nytt hus men ikke fått solgt leiligheten fra 1893
kator
27.03.2019 kl 18:53 1422

Det er i hvertfall ingen udiskutabel sannhet for meg - som jeg har nevnt et par ganger støtter jeg meg mer på SSB/NB/Eiendomsverdi som har referert undersøkelser som anslår at alt annet likt vil 1% renteøkning innebærer en reduksjon i eiendomspriser på 10%. Det som ikke er "likt" er blant annet en bra inntektsvekst for store grupper...sentralisering og tilbud/etterspørsel - flere 1-manns husholdninger / gamle bor lengre hjemme ++++ jeg vet ikke nettoeffekten av at disse forholdene (inklusive at vi kanskje får 1% høyere rente ila et par år) men har tippet at vi da får en vesentlig lavere prisøkning i Oslo enn vi ellers ville fått. Skulle jeg tippe ca + 8-12% høyere snittpriser i Oslo ved utgangen av 2021...uten renteøkning kanskje 10% høyere. Så har jeg fått liret av meg det...Noen tror at gjelds-registeret også vil ha en dempende effekt - i tillegg til renten. Helt ærlig aner jeg ikke omfanget av hvor mange som låner "ek" på denne måten.... Idag kom tall som viste en liten økning i arbeidsledigheten. Så det er mange forhold som spiller inn.
Redigert 27.03.2019 kl 19:06 Du må logge inn for å svare
Per K
27.03.2019 kl 21:33 1354

Jeg håper den øker, gjerne opp til en 5-7%
Onkel_S
27.03.2019 kl 23:59 1289

Det ble faktisk presis samme visningssuksess denne helgen som siste helgen 63%.

3 ukers middel har ligget mellom 55% og 64% siden juni 2018. LAaest på høsten og høyest sommer/vår. Noe av denne - lave - variasjonen kan tillegges en evt. sesongvariasjon. Sesongjustert har markedet vært tilnærmet flatt siste høst og har så langt i år vært litt sterkere enn flatt, men ikke såveldig mye.

Mange som føler panikken komme snikende nå?

Innlegget er slettet av JohnErik M.
livecnn
28.03.2019 kl 15:02 1119

Du driver fortsatt med den samme "terroren" som du snart har drevet med i over 10år. i den perioden har markedet tilpasset seg godt din evige negative dommedags tro.
Vel folk og Norges bank tror fortsatt det er bedre å ha 4 vegger enn telt i Norge. En renteøkning på 1% prosent klarer Ola, Kari, Mohammed og Fatima godt.
stefs
30.03.2019 kl 15:35 962

Trådstarter er jo en parodi på seg selv, og skjønner vel selv også at dette nå mest har underholdningsverdi, samt at det holder diskusjoner i gang. Klondyke tiden fra 95-2010 er defintivt over, og en prisutvikling i tråd med inflasjon og konjunkturer er vel det man kan forvente fremover. Krakk tror er utelukket. Alt for mye pengeplassering i eiendomsmarkedet. Og det er trege penger som ikke bryr seg om det skulle komme en korreksjon, snarere tvert i mot. Renta er en historie for seg selv, og den faktoren har vel nærmest fått subordnet betydning. Det som betyr noe, er om folk har jobber, og har tro på å bo i egen bolig (over tid). Det er uansett mye som må gå galt før sistnevnte skal endres, og det vil bli gjenstand for politiske handlinger (stimuleringer) om det skjer.
Norge er fremdeles et bra land å bo i.
Ghost64
01.04.2019 kl 16:18 789

Jada stefs, trådstarter burde kanskje blitt fratatt tastaturet, ikke fordi det mases om krakk hele tiden men de irriterende en-setnings meldingene uten noen som helst dybde eller forankring i noe som helst.
Ok, krakk kan det bli igjen slik som i 1988 -1992 men det er et ganske annet Norge nå, enn på den tiden. Men man kan jo se for seg at flere hendelser samtidig: stadig økende rentebane sammen med plutselig økning av arbeidsledighet eks ny oljekrise og realnedgang på lønningene. Vet ikke om det er nok men føyer man på en historisk høy gjeldsbyrde så kan det tenkes at psykologien vil slå hardt. Imidlertid tror jeg at a/s Norge er "skrudd" sammen annerledes enn siste krakkperiode, slik at det demmes opp for nettopp boligkrakk. Akkurat nå er det det motsatte som skjer, optimisme blant nordmenn, gode lønnsoppgjør, godt regulert banksystem og for lite boliger i Oslo fra neste år. I tillegg ser vi en verden hvor trenden med økte renter avtar, skjer sikkert også i Norge. Alt kan skje men i perspektivet nå og noe fremover ser det lyst ut, avhengig av hva man selv ønsker da selvsagt :-) det kan lett bli slik at man aldri tør å kjøpe noe av frykt for boligkrakk. En kompis hadde en flott to-roms på Kampen og solgte den i ca 2005 eller der omkring, fordi han ropte at nå måtte det krakke, hylte å bar seg. Geniet leide seg derfor et småbruk i Gudbrandsdalen og leier der fortsatt mens han fortsatt venter på krakket sitt og roper kraaaak. Jada en dag får han kanskje rett, i mellomtiden har han levd på leie og gått glipp av, tja et par millioner.

Men når krakket kommer....DA!!!
-Dëë-
22.04.2019 kl 23:05 523

DA..... skjer det ikke så voldsomt mye...
Iz
22.04.2019 kl 23:18 507

Tror prisene flater mer ut nå, det er som noen sier en myk landing fra toppåret 2016 - en krakk - stor krakk tror jeg ikke kommer. De fleste vil uansett ikke selge for mindre enn de har gitt og litt rente vil de fleste tåle. Folk vil kutte ned på reiser, forbruk etc. og heller betale på boliglån. Om renten blir hårreisende altså mer enn 7prosent eller mer da blir det mer problemer. Jeg kjenner også en som venter på et krakk og bor i mens på en båt.

Vi ville nok blitt noe forundret om meterstokken var 90 cm. det ene året og 120 cm. det andre året. (De som postulerte noe slikt ville vel ganske raskt bli lagt inn til observasjon.) Er det ikke nettopp dette som skjer, når renta går opp og ned?
Røk-lagt utedass og reirskiting i Det norske hus! Om arkitekter/ingeniører, kjemi, laboranter, byggmester sine yrkesutøvelser hadde brukt målenheten kg/meterstokken, som politikere med sine økonomieksperter leker seg med den norske krone/valuta. Da ville septiken vært plassert på taket og røkføringsløpet i kjelleren. Opp/ned boliger, i en opp/ned stat.

Den norske konge og «folkestyret» tillot bankene og rente-plyndre det norske folket. Frenetisk tok bankene, samtidig livet av seg selv? Det rente plyndret norske Folk skatt og avgifts konfiskerte penger ble tildelt bankene for å redde dem? Dette skjedde i klovneriket Norge kun for få år siden. Demokratiet var da i fare, sa Landsmoder Gro og milliarder av det norsk folk overnevnte midler, ble deretter brukt for hun skulle bli dr Who. Momsen økte hun fra 20 til 22 % = 10 % for å finansier bankbedraget til rente-plyndrete folkets, ned deres egne skatt og avgifts innbetalte penger. Folkestyret, demokrati og kongedømmet hadde tillat banken og rente-plyndre hele folket. Stat/politiker er til for slike. Helseforetakene bedriver det samme som var vanlig under bankkrisen, år null her i Norge. Når politikere med skattereform fastkurs og EKY - EURO konker både folk og land. Bedraget er nå solgt så mange ganger, at tiden er inne for en repeat. Never ending story
Redigert 22.04.2019 kl 23:50 Du må logge inn for å svare

Tror på Onkels beskrivelse av at (nesten) flat sesongjustert utvikling har pågått snart et år allerede. Vi er i en ganske uvanlig situasjon dersom flat sesongjustert prisutvikling vedvarer lenge. Husk flat sesongjustert utvikling for NEF prisene betyr fallende priser i SSBs boligprisindeks, som måler nominell utvikling i boligmassens formuesverdi ( i motsetning til NEF som måler nominell utvikling på solgte boliger)