Kursutviklingen i koa


Kursen gruses fra dag til dag på lavt volum. Hva skjer? Det er tyst som i graven fra selskapet. Ingen kontrakter børsmeldes lenger, så utviklingen er dessverre ikke overraskende. Her er det noen som jobber hardt for å presse kursen ned. Bilindustrien går bra, kursen burde vært nærmere 11 kroner, ikke 8 som nå . Noen synspunkter?
Er_mi
04.02.2019 kl 18:56 1199

Collin: Alltid nyttig å lese alternative synspunkter tenker jeg :-) Selv om jeg ikke påstår at jeg sitter med fasit så mener jeg de seks punktene jeg ramset opp er ganske så objektive fakta og informasjon/nyheter som er lett tilgjengelig for alle å sjekke og analysere på nett. Grunnen at jeg selv er inne her i dene tråden nå er jo at jeg tatt denne inn på min bevakningsliste nå, da jeg synes prisen begynner nå å bli ganske lav. Jeg mener at KOA spesielt er et bra case hvis vi vil se slutten på handelskrigen nrmeste månedene.

I tillegg så pleier det jo å være positivt for aksjonærene at et aktivist-fond har gått inn i selskapet. Selve grunnen at de gått inn i selskapet er jo at de har tro på at de kan øke verdien på aksjene/selskapet gjennom endringer og eventuelt omstruktureringer i selskapet, inkludert oppdelinger og salg. Kanskje ikke til det beste for de som arbeider i KOA... Eller et par samfunn i Norge. Men så fungerer nå kapitalismen til tider.

Men- det globale sentimentet vil avgjøre dette tenker jeg. Aktivistfondet har nok en tidshorisont på et par år, men hvis verdensøkonomien og aksjemarkedene snur tilbake ned fremover og vi virkelig ser et bearkarket- så tror jeg ikke KOA vil gjøre det så bra den nærmeste tiden.

Så min egen analyse blir nok at KOA kan få en rekyl opp, og om handelskrigen løses, så kan det bli en veldig kraftig rekyl. Ellers er det mye risiko her på litt lengre sikt. Men på enda litt lenger sikt, to, tre, fire år så kan det nok være bli veldg bra. Jeg går nok ikke inn selv i KOA før manjeg kan se i chartet/teknisk at det virkelig blitt dannet en bunn og at den snudd oppover igjen. Kan jo være både handelskrigen eller en glimrende Q4-rapport som trigger dette.

Telefusken: jeg er ikke sikker på at jeg forstår hva du mener. Jeg har ikke sjekket hvor mange aksjonærer det er på ulike tidspunkt, så kan egentlig ikke si noe om det. Men tipper det er noe færre aksjonærer nå enn før ettersom Teleios Capital har kjøpt seg opp og blitt en ganske stor eier? Uansett så finnes det vel ingen direkte teoretisk kobling mellom antallet aksjonærer i et selskap og at mange aksjonærer selger seg ned? For hver aksje som selges, så er der jo en kjøpere, alltid.

Når det gjelder volym så mener jeg at det har vært ganske mye volym fra toppen 28. desember 2017 frem til nå. Klarer ikke å se at det skal ha vært markert mindre volym de etterflgende 12 månedene sammenlignet med de 12 måneden før dette datumet. Faktisk så ser volymdistribusjonen 12 måneder på hver side av toppen nesten speilvendt ut. Det jeg ser er at volymen er klart ned siste halvåret, og enda mer ned siste måneden. Dette tolker jeg som et tegn på at det ikke er mange som vært interesert i kjøpe KOA nå på tampen, samtidig som det fortsatt vært folk med gevinst som valgt å selge, noe som da har presset ned aksjekursen uvanlig mye. Samtidig tolker jeg den lave volymen siste måneden som at de fleste som har ønsket å selge KOA nå har solg. Dette kan være en indikasjon på at aksjen nå begynner og nærme seg bunnen- der bunnen rett og slett blir dannet av det faktum at det ikke er noen selgere igjen. Hvis volymen begynner å øke igjen samtidig som kursen snur opp- så vil o det være et kjøpssignal som innebærer at flere nå er blitt intressert i å kjøpe KOA. Jeg vil da for eksempel sannsynligvis være en av de hvis det skjer :-)

De fleste aksjene som ble solgt fra jan -18 til okt -18 var noen større fond som solgte.

10. nov -16 hadde Teleios 10%. 27. jun -18 hadde de 18,34%; altså ikke kjøpt veldig mye på såpass lang tid. 28 jun -18 kjøpte de 35 mill i emien, og satt med 24,49%. Rett før jul hadde rett under 28% i følge dem selv; dvs kjøpt ca. 15,5 mill på et halvt år, hvor mange trolig kom fra de nevnte fondene. Det er mindre enn hundre færre aksjonærer fra okt -18 til nå. Da vi fortsatt kunne se topp-20, var det ingen tvil om at MSI byttet aksjer seg imellom, så teorien om at en solgt aksje må ha en kjøper er ikke helt sann. Det er fullt mulig å flytte aksjer innad i samme systemet så lenge det ikke er meldepliktige primærinnsidere som handler. Nå ser det ut som om MSI ikke har handlet noe iflg. de to siste listene som har blitt lagt ut.

Når det gjelder europeisk bilbransje, er den veldig spesiell for tiden, for problemene skyldes ikke manglede kunder. Problemene skyldes at produsentene ikke klarer å få godkjent de bilene de har solgt på grunn av nytt regelverk som følge av litt for mange kreative løsninger (diesegate) tidligere.

28. feb kommer tallene for fjoråret, og får vi vel se om deg var smart av Teleios å svi av rundt en milliard på KOA. Jeg tror de vet hva de gjør, og de har ikke handlet de fleste aksjene på brannsalg heller. Ut ifra det de selv sier, er de mest interessert i selskaper som går under radaren, og det er veldig vanskelig å snakke bort sammenhengen mellom dem som stor eier og selskapets politikk om å gi ut minst mulig informasjon.

Joppe1. Beklager men kan ikke skrive at jeg skal kjøpe på 6,9. Men heller skrive at nå har jeg kjøpt på 6,9:=)
Collin
05.02.2019 kl 09:43 1001

6,90 kan vise seg å være innertier i en vannvittig svak aksje. Vi har så smått sett volumtopper, ikke det helt store, men endog økt omsetning. Vi kan ane sidelengs bevegelse. Spørsmålet er om den har falt nok, og om det var lurt å ta inngang når den ser så jævlig ut teknisk bortsett fra volum og en anelse sidelengs bevegelse? Jeg har nå tatt et lite bet med tanke på reprise fra tidligere mønstre. Litt svakt kjøpsgrunnlag, ok.
joppe1
05.02.2019 kl 09:57 989

nej, nej! Du hinner skriva att du ska köpa typ 6300 till. Jag är inte säker på att alla har förstått dig. hehe, haha, hihi.

Løp å kjøp klovnen Kongslie sier den skal i 15kr hahahahahahahehehehehohohoh. 10k på 6,90-6,95 i dag
Collin
05.02.2019 kl 10:52 941

Jeg er med, det var litt svakt kjøpsgrunnlag men når mønsteret gjentar seg - ser det ut til(?) så hvorfor ikke?
Pang! Bort med ham med 100K! Nå skal vi bare bryte opp.

Edit: den brøt opp, samme som sist. Jeg er ute, men tenker aksjen fortsetter opp og Q blir spennende. Lykke til!
Edit 2: markedet har hukommelse, og definitivt gjentok mønsteret seg. Gratulerer til dere som fortsatt sitter. Veldig pent.
Redigert 06.02.2019 kl 11:55 Du må logge inn for å svare
joppe1
07.02.2019 kl 14:50 676

det vore helt fantastiskt att åter igen höra på vilken kurs du köpte. Du måste vara så rik!!!!!

Imponerende slutthandel! :)
Er_mi
07.02.2019 kl 16:36 634

Jeg er ganske sikker på at alle aksjer som handles på Olso børs, og alle andre børser verden rundt, har nøyaktig en selger og en kjøper :-)

Men det er kanskje ikke det du prøver å si. Selvsagt kan et selskap i samme konsern selge til et annet selskap i samme konsern, for eksempel. Men det ene av disse selskapene vil da uansett stå som selger, og det andre sm kjøper. Og kjøpene vil bli bokført som salg/respektive kjøp i hvert av selskapene. Jeg kan heller ikke opprette flere private VPS-konti på Oslo børs og selge aksjer til meg selv. Men jeg kan opprette et AS og selge aksjer fra dette AS til meg som privatperson feks. Men de vil da fortsatt være en selger og en kjøper. Men nok om det, det er jo litt A,B,C om hvordan det fungerer å handle på børs...

Når det gjelder antall aksjonærer. Ta da et fiktivt eksempel: Fond A vil selge sine aksjer i KOA og legger ut aksjer for salg til pris X. Det er dog ingen om vil kjøpe disse aksjene til den prisen. Fond A setter ned salgsprisen til X-1. Da er der 10 ulike unike kjøpere som kjøper, og prisenpå aksjen noteres på børsen til pris X-1. Men Fond A ønsker å selge enda mer aksjer, og senker prisen ytterligere til X-2. Da kommer det 20 nye ulike kjøpere på banen og kjøper, og kursen faller videre. Dette opprepes (muligens gjennom en algoritme som meglerne til Fond A bruker seg av) til Fond A fått solgt sine siste aksjer til pris X-100. Aksjene som var eid av Fond A har nå solgts til 200 nye eiere på børsen, og KOA noteres til prisen for det siste kjøpet, det vil si X-100. KOA ned, antallet aksjonærer opp. Dette er et eksempel på hva som kan skje når en aktør vil selge seg ut. Men det kan jo like gjerne være 1000 eiere som vil selge seg ned i KOA, hvor alle deres aksjer blir kjøpt av tre stykker. Eller for eksempel en aktør- som Teleios. Da har prisen gått ned, og antallet eiere har også minsket.

Så igjen- det er ingen direkte sammenheng mellom antall eiere og hvilken utvikling en kurs har. Men selvfølgelig vil en aksje som er populær og gjør det bra gjerne gå opp i pris, samtidig som det strømmer til mange nye eiere.

Når det gjelder bilbransjen så er det dessverre sånn at det er en god del utfordringer der akkurat nå. Bilbransjen gikk på skinner for et eller to år siden, men ikke nå lenger (av alle de årsaker som er blitt nevnt tidligere, som handelskrigen og svakere øknomisk utvikling i Kina med mer), og aksjer handles altid til forventninger som ligger en god del frem i tid, ikke motsatt. Hvis du ikke tror på meg, så kan du høre på Volvo sin CEO, som uttalte seg idag i forbindelse med Volvos tallslipp (Volvo satt altså salgsrekord ifjor- men likevel er han nå bekymret!):

"Han peker på handelskrigen mellom USA og Kina, generelt svakere etterspørsel etter biler i Kina og Europa, samt prispress i Kina som hovedårsaker til fallende marginer.

–På grunn av et tøffere klima vil vi starte på kostnadsbesparelser og effektivisering, sier Samuelsson."

Så jeg mener fortsatt at "analysen" om at KOA er ned er på grunn av kursmanipulasjon er, om ikke direkte missvisende og feil, så veldig mangelfull. KOA er ned siden januar 2017 på grunn av at bilbransjen som helhet er ned i den samme perioden (igjen, bilbransj-indekser over hele verden gjorde det stort sett dårligst av alle sektorer ifjor), og stor risiko knyttet til fremtidig utviking og etterspørsel etter biler. Jeg bodde selv i Gøteborg ved forrige økonomiske og finansielle nedtur i 2008, og det var ikke vakkert. SAAB forsvant som kjent helt, og Volvo overlevde såvidt. Hadde mange venner som mistet jobb og oppdrag. Det er dette som er den store risikoen for alle selskaper i bilbransjen- hvis det kommer en skikkelig nedtur i verdensøkonomien så vil denne bransjen rammes hardt. Og nå er det mange som mener vi er ganske sent i den økonomiske sykelen. Dermed ser mange en risiko i KOA-aksjen selv om slskapet har gjort det veldig bra når det gjelder effektivisering og salg de siste året.

Minner om at KOA ved krisen i 2008 var ned under 1 NOK på det legste...

Når det er sagt så er jeg enig i at det er positivt at Teleios har gått inn i KOA. Disse har jo som sagt gått inn i KOA ene og alene på grunn av at de har identifisert måter å øke verdien av KOA-aksjen på. Det man skal huske er at de kan ha en investeringshorisont på flere år. Et aktivistfond bruker vel typisk to-tre år på å restrukturere selskap. Så da bør man selv også ha denne investeringshorisonten i KOA- det vil si en horisont som eventuelt strekker seg forbi neste resesjon/krise.

På kortere sikt så ser det i chartet teknisk ganske bra ut, da aksjkursen på middels lang sikt (fra toppen i 2018), nå befinner seg i bunnen av en trendkanal og tidligere har reagert opp. Om man ser på chartet til KOA tilbaks til 2005 så ligger også den største handelsvolymen nøyaktig rundt 6 NOK. Fra 2013 så ligger den største volymen rund 5,50 NOK. Så det ser ut som det kan være en solid støttenivå et sted på 6-tallet. Vi har jo også sett en reaksjon opp fra 6,95 nå siste dagene.

Konklusjon; hvis tollproblematiken og handelskrigen får et positivt utfall så tror jeg absolutt vi kan se en kraftig reaksjon opp i KOA. Men det er ikke sånn at det ikke er en god del risiko på litt lengre sikt, grunnet usikkerhet i verden generelt. Og selvfølgelig; planlegger man å sitte i aksjen de neste fem årene så er det noe annet. Da er sannsynligvis Teleios ute ur KOA og har gjort sin ting, og verdensøkonien er på vei opp igjen etter en potensiell bunn :-)

feilpost
Redigert 08.02.2019 kl 00:58 Du må logge inn for å svare

Du hopper over et par ting. Det er flere aksjonærer i KOA som ikke står i aksjonærlista selv om de har publisert flaggemeldinger. Det kommer av at de handler via klientkonti i utenlandske meglerhus, hvor det er meglerhuset som står på lista. Da er det plutselig mye enklere å handle med seg selv.

Det stemmer ikke helt at kursen er ned siden siden jan -17. Den var stigende fra jan -17 til jan -18, og det ganke mye.

Kursen på 1 kr stemmer, men den er ikke direkte relatert til markedet alene. KOA lånte alt for mye penger for å finansiere oppkjøp, og fikk 2008 i trynet, så mye at de holdt på å konke. Litt mer edrulig lånefinansiering ville nok spart selskapet for mye trøbbel.
nival
08.02.2019 kl 15:22 459

Ser ut som trenden er opp nå. Får håpe den fortsettet en stund til. Blir spennende å se q tallene 28/2
Er_mi
08.02.2019 kl 16:33 425

Oops- mente fra januar 2018, ikke fra januar 2017 :-)

Aksjen ser ganske sterk ut idag i hvert fall, når det meste er ned blandt annet på grunn av rykter og usikkerhet rundt handelskrigen!

Telefusken! Ja da ser det ut for at dem skal ha tilbake aksjene og jobber som bare faen for å kjøpe tilbake uten å dra kursen for høyt opp før q tallene sleppes.. Nå er det som før når KOA føyk opp at det meste skjedde i slutthandelene. Hva tror du om evt utbytte i år Telefusken?

Utbytte forutsetter typisk at det er nok overskudd til at det er noe å dele ut... Det får vi vel greie på mer om den 28.

ja ikke så greit å vite nå da alt jo er holdt hemmelig:=) Er i pluss nå men tar sjangsen på at de ikke kjører kursen ned igjen før q tallene og at de skal ha tilbake aksjene dem har dumpet ut for å trøkke ned kursen.. Hadde vært morro om jeg hadde kommet meg ut på i underkant 9kr for da har jeg tjent gode penger:=) Lykke til i spillett alle sammen og en riktig god helg.