Partier mister troen på hydrogenbiler

15.09.2018 kl 10:16 6673

Vet ikke, met er jo ikke rart at folk foretrekker el-biler, når de blir sponset så mye som de blir. Hvis sponsingen hadde vært likt, hadde sikkert folk valgt begge typer biler.
Skella
15.09.2018 kl 10:18 6639

Dette er samme gjengen som hadde dieselbilen som løsning på alt. Det seier litt om innsikten😂

En sak som fått folk att köpa elbil är att man kan spara pengar. Bussfelt, fri parkering osv skulle nog bli samma för batteri bil och hydrogenbil.

Så vi får se på driftkostnader. Vad kostar en elbil per mil, tror jag läst ca 3 kr.

En hydrogenbil kostar idag det dubbla mot bensin enligt den här artikeln.

https://cafcp.org/content/cost-refill

Det kan falla mot att kosta lika mycket som bensin om några år. Men el är alltså väldigt mycket billigare nu.

Det finns alltså inget ekonomiskt intresse att byta från bensin till hydrogenbil. Då ska man göra det av miljömässiga skäl. Hur många röstar på Miljöpartiet i Norge? Och hur många av de väljer sen hellre en batteri bil som är billigare?

Marknaden för hydrogenbil blir väldigt liten.

Sen tror jag service och reparationer på hydrogenbil blir väldigt dyrt, i nivå med eller över bensinbilar, medan batteri har lägre kostnader.

Hade inte batteri funnits hade man kanske haft Enn chans men nu är det nog för sent, speciellt i Norge där man är inkörd på batterier och det fungerar bra.

Vi får se hur det går med lastbilar och båtar här har kanske hydrogen bättre chanser.
barts
15.09.2018 kl 10:43 6486

Læg dertil at I i Norge har meget meget billig el! Så dels bliver bilmarkedet ikke det drivende for H2 generelt, og særligt ikke i lande som Norge hvor el alternativet er så meget billigere.
15.09.2018 kl 10:59 6418

Hvis staten ville sponse hydrogenbiler like meget som el.biler, ville det vel kanskje bli like mange som kjøpte hydrogen etter en innkjøringsperiode. Jeg vet ikke hvordan hydrogen virker, om det er noen minus med den?
15.09.2018 kl 11:01 6399

Ser nå at det er kommet svar på det jeg etterlyste, om minus ved hydrogenbiler.

Det blir spennende å se om dette får innvirkning på kursen på mandag. Hvis det får det så betyr det at hydrogenpersonbiler har en viktig signaleffekt. Hvis ikke så betyr det at markedet skjønner hva hydrogen egentlig dreier seg om. Så en neutral kursutvikling på mandag vil være en fin bekreftelse, mens en nedgang vil være en gylden anledning til å kjøpe mer, siden personbiler bare gir småbølger på toppen av havet, mens det ustoppelige tidevannet som er på vei inn er hydrogenmarkedet for tungtransport.
Hektar
15.09.2018 kl 11:36 6216

Har da ingen verdens ting å si hva vi i miniputtmarkedet Norge gjør for noe.

Bare glem alt du hører om hydrogen her til lands, like raskt som du glemmer alt du hører om EV. Ingenting med det som omtales stemmer overens med situasjonen i resten av verden. Vil du vite om hydrogen blir en suksess så må du se til de store markedene, Tyskland, USA, Kina, India og Brasil. I Brasil har forøvrig hydrogen kjøretøy vært en ting veldig lenge.
ytrfsa
15.09.2018 kl 11:39 6125

Har liten tro på at kursen på Nel vil synke noe særlig selv om satsingen på hydrogen uteblir i Norge. Alle ser jo at Nel satser stort i utlandet, kor det blir satset på hydrogen.
15.09.2018 kl 11:39 6102

Hvem vet hvordan det vil utvikle seg, har lest at strømprisene i Norge vil gå til himmels til vinteren.
RSinvest
15.09.2018 kl 11:42 6054

Hvem bryr seg om norske personbiler går på hydrogen eller ikke. Det er ikke det som blir Nel's største inntektskilde uansett. Pengene ligger i tungtransport og energilagring. Hva om Statoil skulle overlevd på salg av bensin.. attpåtil kun til norske biler. Og ja, hydrogenbiler MÅ til i land som ikke har like godt utbygget elektrisk infrastruktur som Norge. Vi kan jo ha gjettekonkurranse for å tippe hvor mange andre land som har det.. Få vil jeg si. Og selv Norge merker elbilens inntog på nettet.

Selv om Norge ender opp med å importere NULL elbiler, noe som er lite sannsynlig, så vil dette representere kun en promille av det fremtidige markedet. Husk at Norge kun er en liten fis av et land som ligger oppe i nord-europa et sted.

God helg videre

NEL er veldig spennende,men jeg har en hake. Den samme haken som gjelder gass.
Olje er veldig enkelt å transportere og logistikk for påfyll er bygd opp gjennom hundre år over hele kloden.

Elektrisk energi finnes i alle hus.
Hydrogen finnes på en håndfull stasjoner..

Hva vil det koste å bygge ut infrastruktur på hydrogen og hvor lang tid vil det ta??

Hint.. sjekk status på antall stasjoner med naturgass i US. De skulle satse "ALT" på egen shalegass for 10 år siden.
RSinvest
15.09.2018 kl 11:59 5896

Olje er enkelt å transportere? Lettere enn LH2?

Så kan det nevnes at jorda ikke ble skapt med inntak til alle hus.
Å etablere et dekkende nettverk av hydrogenstasjoner er langt mindre omfattende.
Redigert 15.09.2018 kl 12:06 Du må logge inn for å svare
Framtia
15.09.2018 kl 12:37 5757

Har feriert i syd europa de siste årene og har fremdeles til gode å se ' en batteribil...Selv super Tesla'er sliter vel med rekkevidde langs autobahn, når hastigheten overstiger 90km/h...Batteribiker er greit til sitt bruk, men er fremdeles et elendig alternativ pga lite utbygd lade infrastruktur. Hydrogen sliter også med infrastruktur, men vil ha mange fordeler i tillegg til elektrisk drift...om litt...
Ranudo
15.09.2018 kl 13:14 5628

Tragisk at der findes så visionsløse politikere i Norge! Men det er der jo en løsning på ved næste Stortingsvalg!

Jag tror ikke det här påvirker kursen till nel på måndag. Vi inom automobil og förnybar vet sedan lång tid att personbilar er tapet till batteri, åtminstone fram till 2025. Man ligger tio eller femton år efter batteri. Se var elbilar var för 10 år sen. Då fanns Tesla roadster. Strax efte visades s, Nissan leaf med flera. Är hydrogenbil där idag tio år senare?

Nej, det tycker jag inte.
Redigert 15.09.2018 kl 13:37 Du må logge inn for å svare

Tenk å ha så uvitende politikere... helt uvesentlig hva vi i Norge driver med uansett. Påvirker ikke NEL i det hele tatt. Markedet her er en kinaputt. Vi får stå i kø å lade isteden vi da. https://www.hegnar.no/Nyheter/Naeringsliv/2018/09/Liten-tro-paa-hydrogenbilerthttps://www.hegnar.no/Nyheter/Naeringsliv/2018/09/Liten-tro-paa-hydrogenbiler
Lollo
15.09.2018 kl 13:54 5448

Hvilket drivstoff personbiler går på i framtiden kan sikkert diskuteres, men at tungtransport og skipsfart vil gå over til hydrogen er jeg overbevist om. Skit i personbilen.

På autobahn kjører Tesla stort sett i trailer feltet, batteri ryker greit fort i 140....

Troverdigheten til regjeringspartiene nærmer seg bunnnivå. Her er en hel verden igang for å finne gode løsninger på klimaproblemene. Flere i bilbransjen sier hydrogen er moden for ekspansiv vekst. Norge som såkalt miljønasjon skal ikke kunne bygge ut hydrogenstasjoner. De kan jo brukes til tungtransport om ikke annet. Så kommer bilene etterhvert. Nisselandet norge med inkompetente mennesker i ledelsen av landet. Godt å høre at Venstre fortsatt har litt annet syn på viktigheten av Hydrogen.
zool
15.09.2018 kl 14:13 5335

Enova og regjeringen har vel til ut september å sikre økonomisk hjelp til driften av de fire hydrogenstasjonene driftet av Hyop på Østlandet før de blir tatt ned i oktober. Vi får se innen da hvor reell støtten til utbygging av en hydrogen infrastruktur i Norge egentlig er, eller om støtten kun tilhører festtalene.

Stella Polaris:
«Hvem vet hvordan det vil utvikle seg, har lest at strømprisene i Norge vil gå til himmels til vinteren.»

Samma det, vel - når staten betaler!
Løtvedt
15.09.2018 kl 14:28 5261

Ja, ta vekk subsidieringen på EL biler, så tenker jeg at den grønne siden må ete ordene i seg angående at nordmenn ønsker Elbiler.
Jono
15.09.2018 kl 14:44 5200

De vet ingen ting om framtiden, og å påstå at det er solgt for lite eller satset på hydrogenbiler viser jo bare hvor dumme de er eller forstå. For hvem kjøper en hydrogen bil uten muligheter for å kunne fylle på tanken, og ikke som en EL bil, som kan lades hjemme eller på jobben. Derfor må dessverre transportnæringen komme først, men dette ligger også noen år fram i tid, og det da vil også et krav om hydrogen på alle nye "bensin"-stasjoner komme.
all4one
15.09.2018 kl 15:28 5073

Å tro på «grønne» politikere er dumt.
Hadde det vært litt skikkelig trøkk i dem hadde det vært ført en ekspansiv H2 politikk inn mot transportnæringen. Både kollektiv, lang- og tungtransport.
Personlig transport forurenser lite kontra overnevnte.
For ikke å snakke om turistnæringen eller gamle vedovner.

Hvor mange her husker Think? Elbilen som ble produsert i Norge? Jeg påstår elbilfordelene først ble innført som et næringsvennlig tiltak. Det ble videreført fordi det er vanskelig å ta bort en fordel man har innført.

Senere kom Musk og Tesla. Han er jo tøff med kjeften, nåde med og uten joint, så forstår hvorfor mange norske politikere vil møte han.
all4one
15.09.2018 kl 15:33 5048

Nå høres jeg ut som en forssilforkjemper, men det et jeg ikke.
Jeg tror bare tiltak rettet inn mot næring kontra private ville gitt høyere avkastning for hver «tapte» avgiftskrone rettet mot elbiler.

Elbiler er forøvrig ypperlig i by og vi har det selv.
Jono
15.09.2018 kl 16:10 4948

Nei, jeg er ikke uenig i noe av hva du skriver. For å ta et eksempel, og noe spesielt, men pga. veiutbygging måtte kjøre 9 mil for å handle, uten muligheter for å fylle bensin, og om jeg skulle ønsket, turen ville blitt 3-4 mil lengre, mens nærmeste ladestasjon 5-6 mil unna, og med hydrogen måtte kjørt helt til Bergen, 10-15 mil. Fordel/ulempe med en EL og hydrogen biler, er at det er for lange køer på ladestasjoner, og ingen H2...
aklm
15.09.2018 kl 16:13 4930

Hvis norske politikere er negative er det det mest positive jeg har hørt på lenge. Disse hønsehjernene må på kurs for å slå på en lysbryter. Mestrer de det blir det hovedtema i neste festtale. Vi har vel ikke klart å lage en eneste industribedrift som teller internasjonalt. Da ser jeg bort fra olje og fisk. Grunnen til at det går bra er at politikerne ikke klarer ødelegge noe naturen har skapt. Nå jobber de med den saken også.
Rockall
15.09.2018 kl 16:42 4854

Dette er ikke overraskende. Blir så bra batteriene at, og ladehastigheten at... Hvorfor skal man da forsvare hydrogen og utbygging av slik infrastruktur over alt..?
OZZY
15.09.2018 kl 17:01 4802

Karnskje likksågodt at Hyop blir lagt ned. de har jo en meget spesiell leder som mente regjeringen burde komme med en trillebår med penger til han når han var tom for penger. slike ledere ønsker vi ikke det være seg hydrogenbransjen eller andre bransjer. nå skal UnoX og Nel ekspandere.
begynn å demontere Hyop sine stasjoner så fort som mulig. jo før jo bedre.
Redigert 15.09.2018 kl 17:05 Du må logge inn for å svare
IFA
15.09.2018 kl 18:02 4684

KrFs Hans Fredrik Grøvan: Hydrogenbilen har ikke vist seg å være like levedyktig i dagens marked, sier han.

Meninger skal normalt tas på alvor, men ikke uten et minstekrav til kunnskaper og dokumentasjon om temaet.
Et lite dårlig finansiert pionerprosjekt i Oslo-området som hovedsatsing fra et lite selskap innen en liten andel av et nytt satsingsområde har selvsagt problemer med å drive uten noe driftsgrunnlag, noe som ikke sier så mye om fremtiden for bruk av hydrogen - men likevel noe om dagens behov for drivstoff til personbiler i Norge.

Grøvan uttaler seg her som representant for den store gruppen likegyldige nordmenn som først og fremst er opptatt av drivstoffet til sin egen personbilbruk - uten å vise noe snev av kunnskaper om alt utviklingsarbeid som skjer fra Notodden for å betjene store hydrogenprosjekter internasjonalt.
Det viser bare hvor langt det er fra Oslo til Notodden for en lite oppdatert stortingsmann på tross av moderne kommunikasjonskanaler - og hvor langt det er fra virkeligheten til kunnskapsløsheten der i huset innenfor altfor mange samfunnsområder.
Sannsynligvis handler hele tankegangen om det skal benyttes ladestasjoner eller hydrogenmoduler i det nye parkeringshuset under stortinget.
Redigert 15.09.2018 kl 18:04 Du må logge inn for å svare
Gobo
15.09.2018 kl 18:52 4596

El-bil er også hydrogenbil. En el-bil har en elektrisk motor som drives av enten batteri eller hydrogen. Ellers er dette med hydrogen og personbiler noe NEL selv sier kun er "icing on the cake" (hør pengepodden fra mai en gang), ikke noe NEL prioriterer mye og er avhengig av i sin portefølje...

Det er ganska tydligt att hydrogen inte fungerar idag. En sak är att ingen vill ha bilarna, det påverkar mest de som tillverkar komponenter till hydrogenbil.

Värre för nel är att hydrogenstationer går i konkurs. Det slår direkt mot nel.

1. Dålig reklam, vem vågar öppna en station?
2. Det kommer ut andrahandsutrustning på marknaden som är relativt ny, detta blir också en konkurrent mot nel.

Nel måste då sänka priset, och de redan idag förlorar mycket pengar så är det en dyster tanke.

På längre sikt är det illa om man bara ska leverera till lastbilar. Det ser man ju hur många stationer det finns till bilar, men stationer till lastbilar finns det bara några få.
Levus
15.09.2018 kl 20:49 4378

Som Tyskland har tydelig har påpekt. Om et grønt skifte i personbil industrien skal baseres på rein elektrisk (red. Norske politikeres drøm), ja da blir det ikke noe grønt skifte. Hvorfor sier de det? Jo, det finnes ikke store nok påviste ressurser
til å bygge mengden batterier som kreves. Helt sikkert nok til å forsyne Norge, og det kunne holdt det, om Norge var HELE verden. Maken til uvitenhet hos disse politikerne skal man lete langt etter. Håpløse idioter.
Levus
15.09.2018 kl 20:58 4335

Forøvrig har og Tyskland et klart mål mot at det ikke skal tillates salg av nye biler med fosile drivstoff etter 2024. Det er rett over fem år til det.
Dennis10
15.09.2018 kl 21:42 4249

InvestorXYZ:
At du gidder å kverrulere i det evinnelige opp igjen det samme mølet ditt. Om du har lest deg opp, bør du vite bedre. Om du er litt ryddig i toppetasjen, bør du slutte med å gjenta deg selv. Hakk i plata.
Du minner om en tidligere skribent på forumet «riskokern» som var til de grader kverulant og hatet NEL og stadig kom med det samme oppgulpet, ga seg aldri før han til slutt innså sitt nederlag.
RSinvest
15.09.2018 kl 22:37 4146

@InvestorXYZ
Ta en tur inn på http://hydrogencouncil.com/ og les om alle som ikke deler ditt synspunkt.
Medlemmer verdt å nevne i denne sammenheng er: Audi, BMW, Daimler, General Motors,Honda, Hyundai Motor og Toyota.
Om du mener de bruker tid og penger på et luftslott så burde du virkelig advare de straks. De setter sikkert pris på din input :-)
the game
15.09.2018 kl 23:11 4062

Har ikke lest en noe av noe her nå,men som overskriften tilsier- JEG ER IDIOT..Tenk å bruke så mye tid av sin viktigte energi på grunn av enkelte personer ikke har trua på hydrogen..per pål og askeladden...hvem er IDIOT.....Den personen som HAR skrevet det-eller de som ev- har sagt det.Lavmål av hegnar- eller en idiot som har et feil yrke. Som sagt jeg er IDIOT. har brukt min tid på noe som ikke er tilsvarende anrop.KONK
the game
15.09.2018 kl 23:23 4026

Eller for ¨å si det enkelt--ååå harr det partiet ellen den personen sagt det...ååå da går det sikkert til helvete..for det er sant...like sant som barnehagen...har aldri hatt sans for idioter..mer eller mindre nå..IDIOTER..MEN den støste er meg..jeg bruker jo energi på sånt tull.

Når en politiker kan få seg til å si :
"– KrF mener det er viktig å satse på elbil også i årene som kommer. Hydrogenbilen har ikke vist seg å være like levedyktig i dagens marked, sier han."

I starten på en utvikling!
Da er det lett å skjønne at han ble politiker. Noe annet kunne han vel ikke greie?

Bensinstasjonene drives av fortjeneste på bensin/diesel. Batteri-elbilene får sponsede ladeplasser, men betaler avgift på energien, og vil altså betale seg selv over tid. At Tesla sponset ( altså la det inn i prisen på bilen) ladestasjoner var jo nettopp for å øke bruken/salget..
Det samme gjør Nikola med sine trucker.
Hvis myndighetene vil at all transport skal være uten lokal forurensning ( glem CO2 ), så kan de forskuddsbetale hydrogenstasjoner gjennom landet, og dekke alle områder der bensinstasjoner dekker i dag. Til bruk både for sjøtransport og landtransport. Dette ville koste 20 milliarder. CO2-fangst og lagring vil ellers koste 25 milliarder. Så slipper vi også kostnaden overoppgredering av nettet i boligområder, og kostnaden "smart"-målerene som gjør at alle husstander må betale mer for strøm, med eller uten elbil.
Hydrogenet kunne produseres med el og/eller sol & vind, for å jevne ut kraftproduksjonen. Hydrogenet kunne i stor del produserer på den enkelte drivstoffstasjon, så tank-frakt av drivstoff ville bli kraftig redusert.
Hydrogenprisen vil , selv med stasjons-fortjeneste ( som vil betale tilbake stasjonskostnadene) og avgifter, bli billigere enn dagens bensin/diesel. Uten annen støtte enn forhånds-utlegg til stasjoner, så det kommer i gang.
Og altså ha samme kjøre/fylle- mønster som dagens forurensende forbrenningsbil, men billigere drivstoff og billigere bilhold uten olje og eksos.
Bilprodusentene er jo på banen allerede og venter på etterspørsel. De fleste hydrogenel-bilene vil også komme med batteri stort nok til småkjøring. Husstandene kan altså lade litt hjemme uten at samfunnet trenger å over-utbygge nettet i boligområdene ( spare den utgiften) , fordi hydrogen-elbilister ikke ville få rekkeviddeangst om bilen ikke kunne lades pga. strømbrudd eller andre boligforhold. Og familier ville heller ikke trengt to biler, som ofte er tilfelle når den ene bilen er batteri-el. ( Hytteturer, hengefeste m.m. )
Dvs. med utbygd hydrogen-nett ville ALLE kunne kjøre hydrogen-el, som i dag kjører forbrenningsbil. Antagelig vil også hydrogen-elbilene bli billigere enn batteri-ebiler ( med store/dyre/tunge batterier) etterhvert når produksjonen kommer opp i antall. Og brensel-celle- utviklingen er på kort tid blitt god og vil bli bedre og billgere av samme grunn.
Hydrogen til transport er 2-3 ganger så effektivt som forbrenningsbil. Og det var forbrenningsbilens lokale utslipp som var hovedårsaken til dette skifte til elektrisk transport.
Hva ville folk velge hvis stasjonene ble utbygd?
Forbrenningsbil med dyrere drivstoff og olje & eksosanlegg?
Elbil med forbrenningsmotor som rekkeviddeforlenger og olje & eksosanlegg?
Ren batteri-elbil som gjør at kjøringen ofte må planlegges og begrenses på grunn av tyngde og rekkeviddeangst?
Eller hydrogen-el? - Med alle forbrenningsbilens fordeler, og enda noen fler. Selv med brensel-celle-enhet vil bilholdet bli enklere og billigere.

Hvis politikere ikke bare pratet tull uten kunnskaper ( Jfr. diesel-anbefalingen tidligere), men la ut for stasjoner så lenge, ville så godt som alle velge en hydrogen-el. Både lett og tung transport.
Tror jeg.

Redigert 16.09.2018 kl 00:11 Du må logge inn for å svare
really
16.09.2018 kl 00:10 3897

Hvem gidder å bry seg om hva folk sier? Det er handlinger som betyr noe. Og hydrogen blir aldri stort i Norge om vi begynner med personbilene. Batteribilene tar seg av korte reiser, diesel og bensin resten. Og batteribilene blir raskt bedre. Grunnlaget for storstilt hydrogenstasjonnett på det grunnlaget finnes ikke.

Det er tungtransport og skip/ferger som er et naturlig stand å starte, der er ikke batteri noe godt alternativ, selv om korte avstander kan dekkes med batteri. Og har en først et stasjonsnettet kommer personbilene etter. Hydrogen kan erstatte diesel og bensin når stasjonene er på plass.


Når alle har kjøpt seg EL bil og EL nettet smelter om det ikke blir restriksjoner og mega avgifter på lading da kommer nok enhver på bedre tanker. «Hva var det jeg sa» 😀

Jada harrygjengen håper vel at diesel og bensinbilen lever i flere 100 år til. Det er så mangt partiene ikke skjønner

Detta har absolut ingen betydelse før nel. Nel har sagt att de ikke satser på biler fordi det ikke er varken økonomisk eller løsningsmessig smart. Det lønar sig bedre med hydrogen i større motorer og som fabrikkløsninger. Trygve Hegnar kjønte ikke helt dette da han sjefen var i studio. Fast han opprepede ganger sa at personbiler var uinteressant så fotsatte Hegnar å mase om personbiler. Dette har ingenting å si for nel. Mvh

Husk at NELs fremtid og aksjekurs IKKE er avhengig av personbilmarkedet. Som Løkke sa i Pengepodden så er det "icing on the cake" om det skulle bli noe stort ut av dette markedet med det første.
Det er såpass mye som skjer der ute i hydrogenmarkedet at om verdens minste Norge satser på hydrogen personbil transport eller ei så har det eksakt 0 % å si for verdsettelsen av NEL.
I 2020 så er NEL i 12 kroner pluss.
05.10.2018 kl 18:29 2473

Ja jeg vet ikke hva som er best, skal ikke ha noen av dem. Hysteriet har ingen ende. Så et program på TV her om dagen, som endte med at noen seriøse forskere satt med grafer og bevis for at .det var ingen dokumentasjon på CO2økning på jorda. Programmet finnes på NRK et sted.
velkjent
05.10.2018 kl 19:12 2348

Jo, det kan dokumenteres at CO2-nivået i atmosfæren har øket, men det er usikkert hvor stort bidraget fra forbrenning av fossil energi har vært. Problemets kjerne er om denne klimagassen har medført temperaturøkning og dermed kan føre til klimaendringer.