Kraft-trader Einar Aas er konk


Fra Grimstads rikeste til konk på 1 uke.
Han glemte visst Scoopfinders 2 bud :

1 - Gjem noen millioner i kista
2 - Ikke gire tyngre enn du kan bære

https://e24.no/privat/investeringer/krafttrader-einar-aas-er-trolig-personlig-konkurs-etter-stortap-i-kraftmarkedet/24439978

Hektar
Du virker noe fjern, det blir rett og slett for dumt, du virker ikke som den skarpeste..., du bør absolutt holde deg unna alt som har med aksjer og finans å gjøre.
Hektar
14.09.2018 kl 12:11 5773

Det jeg sa var: Han har tjent penger på å gjøre noe dyrere for andre. Det er hvor hver eneste krone han hadde kom ifra.

Svaret jeg fikk var: Ikke kjøp aksjer, da blir det dyrere.

Vet ikke hvem som er tettest jeg, den som sa det eller den som forsvarer det. Men at det om ikke lenge blir nødvendig med slagdrill og diamantbits for å trenge gjennom skallen på enkelte er noe jeg er villig til å satse mye penger på.

Igjen: Elektrisitet er en produksjonssressurs. Når noen som Aas skal ha sitt i mellom, øker det prisen for nestemann. Aksjer anvendes som kjent ikke i produksjon. Om du kjøper aksjer i Norwegian i dag, blir ikke flybilletten dyrere i morgen.

Bare si ifra så kan jeg forsøke å forklare det med visuelle hjelpemidler, en tegneserie eller noe sånn kanskje? Noe som dere er kjent med, som gir mening.

"Svaret jeg fikk var: Ikke kjøp aksjer, da blir det dyrere."

Dette var et sarkastisk svar på våset ditt
Hektar
14.09.2018 kl 12:27 5717

Da sier vi det sånn. Kan vi heller lese videre om det her, blant annet om hvor tungt inne han faktisk var:
https://www.hegnar.no/Nyheter/Energi/2018/09/Derfor-tapte-Einar-Aas-alt

Og fra E24 nylig:
Statkraft må ut med 48 mill. etter Aas’ milliardtap
Nasdaq-børsen har brukt store midler fra sitt misligholdsfond Commodities Default Fund for å dekke inn kraftrader Einar Aas' milliardtap denne uken.
Etter at Aas' portefølje ble tvangssolgt og han selv overførte de siste 350 millionene han satt med i frie likvide midler, har fondet måttet ut med 107 millioner euro av sin totale beholdning på 170 millioner euro for å dekke inn det resterende tapet, opplyser Nasdaq-talsperson David Augustsson til E24.
I tillegg har Nasdaq selv punget ut med 7 millioner euro fra egen kapital.
Nå krever Nasdaq at medlemmene av deres råvarebørs etterfyller misligholdsfondet, slik de har forpliktet seg til.
Statkraft er et av selskapene som bidrar til misligholdsfondet. Torsdag ble de kontaktet av Nasdaq om å dekke opp tapet.
Statskrafts andel utgjør fem milloner euro, eller 48 millioner kroner, opplyser selskapet i en melding til E24.

https://aksjelive.e24.no/article/9m481E

Når noen går konkurs må noen dekke tap.
Det beviser ikke at de som stiller sin kapital til rådighet gjør ugang.

Hva gjør du her inne hvis du er kommunist som ikke tror på markedskrefter ?
really
14.09.2018 kl 13:16 5650

Det må være åpenbart at om noen tjener penger på å trade strøm er det noen som betaler for det. Det kan være andre tradere, men er like ofte produsenter, distributører av strøm eller forbrukere. Det bidrar i utgangspunktet til å øke kostnaden på varen som de søker i størst mulig grad å velte over på forbruker.

Men at traderne er der tilfører likviditet i markedet som gjør at det er et marked for prissikring av strøm også, det har en verdi for aktørene og som de er villige til å betale for, som en forsikringspremie. Men for meg virker det som Aas opererte på et nivå som lå langt over det vi trenger for å ha et velfungerende derivatmarked for strøm. Jeg tror ikke det gjør noe om slike blir tatt av banen.
revers
14.09.2018 kl 14:10 5555

Ja kjøper man aksjer i Orkla, stiger ikke prisen på potetgull.
Man må istedet kjøpe opp alt potetgullet de produserer og satse på at man kan selge det dyrere.
Det er vel det siste som har skjedd i denne saken.
stefs
14.09.2018 kl 17:05 5381

Man kan peke på Aas som taperen i dette, og det er han jo for all del. Men med et fall i denne kategorien påføres andre tap også. Det fører til dominoeffekt som påvirker andre aktører og hele markedet under ett.
Slik er bare trist og dumt for alle.
Aldara
14.09.2018 kl 17:28 5348

Men hvem har tjent på dette..?
GeirOve
14.09.2018 kl 18:02 5276

Bra gjort å ikke ha et AS som tar tapet isteden for å satse hus og hjem :)
https://www.imdb.com/title/tt2675914/?ref_=fn_al_tt_1
stefs
14.09.2018 kl 18:40 5187

Noen har nok tjent på det, i og med at de solgte posisjoner til Aas, som senere har vist seg å være for høyt priset. Muligens kraftlag, eller kanskje mer sannsynlig, store kraftforbrukere med beregninger på hva de kan selge tidligere innkjøpt kraft for, mot å produsere mindre varer i bedriften. Men de samme motpartene er nødvendigvis også aktører på Nordpool, som da må ta del i dekningen av tapet til clearinghuset gjennom sitt medlemsskap i markedet.
14.09.2018 kl 20:47 5020

Synd, synd.

Einar Aas er en gambler det står respekt av.
Liten mening i at andre skal hovere etter at det gikk skeis. Smålig.

Men selvsagt synd han ikke begrenset risikoen (marginen) / beskyttet seg med AS.
Det gamle ordtak: Gambler IKKE bli ved din lest.
(En gambler som vinner stort, må endre seg fundamentalt, ellers vil han tape stort igjen, og huset tar alt, som vanlig).

Tenk om han f.eks. hadde avventet med 1,8 mrd. eller så til etter neste resesjon og dernest puttet alt i aksjer.

Men Einar Aas kommer nok tilbake på et vis.
Redigert 14.09.2018 kl 20:47 Du må logge inn for å svare

Jag förstår att han brände 1,8 miljarder i måndags.

Men han måste bränt en massa pengar hela året?

Tidigare år har han ju tjänat en miljard om året så han borde haft 10 miljarder på kontot?
tommyh
14.09.2018 kl 20:59 4975

Historien er bare helt utrolig. Hvor mye har det kostet han å handle på privaten? Tenker da på årlig beskatning kontra AS hvor jeg regner med det skattlegges på samme måte som for aksjer. Det at han ønsker å begrense innsyn må ha kostet han flere hundre millioner kroner på skatten alene. Og hvorfor i alle dager handle på privaten med så høy giring.
stefs
14.09.2018 kl 21:16 4936

Merkelig historie. Her er altså vinterens forwardpriser nesten på ATH, også går han inn og satser skjorta på ENDA mer oppgang? Samtidig som han evt. tror det tyske markedet skal falle, basert på gud vet hva? En fyr som han skulle en tro burde vist bedre. Regn blir det alltids, og magasinene er ikke mer enn innenfor normalt tømt.
Men lurer dog på hvilke futurer han handlet på. Kontraktene på vårparten har vært forholdsvis lavt priset, og der har det vært endel rare utslag de siste dagene.

Utrolig er rette ordet!
70% av kraften i Norge handles på nordpool.
Resten,for det meste industri, handles på nasdac.
Her sitter det altså en kar i sofaen og spekulerer med 30% av det norske strømvolumet + europeiske kontrakter fra proffkundene.
Det er jaggumeg like fascinerende som det er imponerende og solid utenfor hvordan de andre aktørene opptrer..
Redigert 14.09.2018 kl 21:19 Du må logge inn for å svare

Einar Aas er en stor mann som høster mye respekt hos meg. Dere skal huske på at den spreaden som kom har aldri i historien skjedd så Aas har hatt maksimal uflaks. Det er derfor dette blir kalt en sort svane, helt unormalt.

Håper han blir sittende med noe igjen slik at han kan bygge seg opp, jeg har selv tatt store tap for meg, million klassen og følelsen er helt jævlig, til å spy av. Dette uvirkelige store tapet er en umenneskelig påkjenning, håper han har god støtte rundt seg.


Når det gjelder hvorfor han satset privat og ikke gjennom et selskap har det nok en naturlig forklaring. Det var kanskje et krav fra Nasdaq at han måtte stille privat garanti slik at det var like greit å gjøre det privat.
tommyh
14.09.2018 kl 21:35 4867

Jeg får vondt i kroppen når jeg tenker på hvordan Aas må ha det nå. Det å ta tap er smertefult. Et så stort tap som dette og muligens HELE formuen tapt, må være - som du sier - en helt umenneskelig påkjenning. Håper han har satt hus og verdier på kona, og at kona er et godt menneske.

6 Mack
14.09.2018 kl 22:05 4802

Enig verdensmester
Einar Aas står det respekt av dette er vel en av få feil han gjorde.
Synd det skulle få slike konsekvenser.
leifinge
14.09.2018 kl 22:46 4708

Litt interessant det som CS nevner om rigging og røveri. Påfallende at fyllingsgraden er lav og går sidelengs, og eksporten er stor. Håper denne saken blir gransket grundig og gir svar på prisdifferansen. Virker billig argumentet om at værmeldingen en dag viser mye regn, må nok se noen flere dager bakover.
Rockall
14.09.2018 kl 22:56 4684

Jeg har sympati med mannen og familien hans, men jeg har ikke hele bildet ennå. Det har jeg ikke.

Funcom-Hektar har inntatt kraftbransjen, Simpson er ikke overrasket. Jeg driver selv aktivt på i kraftmarkedet, har sagt opp avtalen med energiselskapet og kjøpt inn ved før vinteren nå. Billig bjørkeved gir langt bedre utnyttelse per krone investert enn den dyre strømmen som kommer i kabler fra Tyskland.

Med vennlig hilsen
EricSimpsonjr - Investor, kunstsamler og vet når veden er tørr

Hvem sitter egentlig igjen med pengene Einar tapte?

At det var en så svær posisjon - og at det samtidig kom en SÅ uvanlig spread er selvsagt noe finanstilsynet må gå inn i!

pipers75
14.09.2018 kl 23:41 4578

Var vel de med omvendte (og korrekte) posisjoner, dvs stigende tyske kraftpriser og fallende nordiske.

1 milliard koster Nasdaq smellen idag Norske forbrukere , eventuell gevinst ville gått hvor hen ?
fantomas
15.09.2018 kl 00:46 4474

Faktisk så stiger prisene på potetgull når du kjøper Orkla... Hvis et selskap ikke er ute etter å marinere profitt, ville heller ikke investorer investert pengene sine...
Ingen plasserer penger i aksjer til et non profitt selskap...
Rått hva Einar Aas har oppnådd, er vel en av få som har nærmest funnet the holy grail innen trading. Trist sorti...

Kokkohill: til de som sitter på motsatte posisjon (eller de som har solgt Aas papirene - og i «katastrofen» har kunnet tatt de tilbage for knapper og glansbilder og så likvidert de - hvorfor finanstilsynet MÅ gå igjennom handler som har satt opp denne EKSTREMT uvanlige pris-spread)
AltInn
15.09.2018 kl 00:58 4453

Dette er bare trist ønsker mannen alt godt. Dette er en tragedie for familien. Håper noen godt bemidlede mennesker tar vare på talentet og lar han jobbe seg opp på et menneskelig nivå. Sier mye om nivået her på forumet den skadefryden som kommer til overflaten. Ivar kommer tilbake ikke tenk på det engang!!! Han har talent
fantomas
15.09.2018 kl 01:09 4434

Hvis noen av de som har kommentert denne tråden, eller andre steder i media, inkl meg selv, ville vært i stand til å skjønne hvordan han har oppnådd slike resultater (lev avkastning/gevinst) ville vi alle ha gjort det samme...
Men Herr Aas har funnet en metode og har en kunnskap som jeg tror nærmest må være unik.
Å bli truffet av en prisbevegelse som er nærmest usannsynlig, det er uflaks.
Tenk hvis vi som enkeltindivider i Norge plutselig ville fått 15%rente over natten på våre boliglån og en arbeidsledighet på 20%... Usannsynlig scenario, heldigvis. Dessverre usannsynlig scenario som inntraff strømmarkedet og Herr Aas og.

Varför tryckte han inte på köp eller sälj i tid då? hade han inte stopp loss. När man ligger och tradar med miljarder bör man väl sitta vid skärmen hela tiden och ta tappet i tid.


Finansavisen har et oppslag i dag hvor de spekulerer i at Aas vil forsøke å få til en akkord, slik at han unngår oppmerksomhet. Han kan selge ut alt han eier og bli enig med kreditorene om en løsning som trolig er bedre enn om han slår seg konkurs. Jeg tipper han er tilbake igjen med mindre midler og bedre risikostyring i løpet av 2019.

Selv skal jeg hugge og kløyve ved i hele dag. Strøm har jeg på fastpris i 3 måneder med opsjon på forlengelse. Spotpris fra mars/april. Drømmen er solceller på taket og bye bye til strømleverandørene.
lardo
15.09.2018 kl 08:44 4125

Godt spørsmål, hvorfor er det svenske tilstander i Sverige ? Og hvorfor er det svenske tilstander her på forumet ?
Svaret på ditt spørsmål er at markedet tidvis er svært illekvid, spesielt med tanke på volumene som skulle snus.

Det finnes nok av andre mennesker en kan synes synd på, fremfor denne spekulanten. Bare trappen utenfor huset hans har nok kostet mer enn en lavtlønnet tjener i løpet av et helt liv, og den lavtlønnede har vel finansiert en liten bit av den. Har selv noen millioner i aksjer, men de er i produksjons selskap, og ikke helt sammenlignbart med det Mr Aas drev med. Uansett, taper jeg på mine aksjer, ja så er det egen feil og overhode ikke berettiget noen sympati fra omverden.

At en privatperson får gamble og sette felleskapet,s midler som garantist virker merkelig . Noe Russisk oligark aktig over dette ...
stefs
15.09.2018 kl 10:42 3979

Var det spreaden mellom kjøper og selger på futurekontraktene han handlet, som gjorde at han plutselig måtte ut pga børsreglene? Der har det vært noen merkelige utslag denne uka. Hvis det plutselig er stor spread i et illikvid marked, og det fører til tvangssalg så stinker det litt.

Men såvidt jeg skjønner, har han over et lengre tidsrom gamblet på at prisene på futurekontraktene skulle opp, og det skjedde ikke. Fredag var prisene en god del lavere enn på mandag, da margincallen fant sted, så han hadde havnet i trøbbel uansett med en slik posisjon.

Viser vel bare hvilken risiko som skal til for å oppnå avkastningen han har hatt. Det har sikkert vært nære på ved flere anledninger tidligere også, men da har han antakeligvis greid å styre markedet i sin retning ved å hamre på motpartene i markedet ved å bygge opp større posisjoner. At han nå kan sitte igjen med personlig milliardgjeld er intet mindre enn utrolig og viser vel bare hvor ekstreme markeds bevegelsene var i dette tilfellet.
Kaksi
15.09.2018 kl 13:37 3790

Såvidt jeg har skjønt var det spread på europeiske priser mot nordiske, spreaden fra tyske ned til nordiske var langt over det normale og Aas trodde de skulle normalisere seg, istedet gikk det motsatt vei, spreaden økte til 17 ganger normalnivå og Aas fikk margin call.
pengex
15.09.2018 kl 15:20 3680

Hva sa jeg, tapet er avdragbart fra fjorårets skatt. Den smellen vil gi en tilbakebetaling av dimmensjoner ved personlig tap. Hadde dette vært innom ett foretak kunne han solgt hele smellen til spetalen. Han elsker minusforetak.

Det var ca 10s om dette i DN i dag. Aas ble rammet av en sort svane. De står i kø nå. Det blir sagt på dette forum av «dypsindige» skribenter at sorte svaner ikke rammer biotek da folk uansett må ha medisiner. Det er ingen markedssegmenter som går klar av en korreksjon. Det gjelder å ha nok cash til å treffe bunnen
lardo
19.09.2018 kl 21:11 2839

Hvor stor troverdighet har journalistene når de skriver om denne saken, når de ikke greier å skille mellom kraftmegler og krafttrader.
La oss ta det en gang til, for bla. NRK:
Megler er mellommann (mellomhen)-tar ingen risiko.
Trader- tar risiko.

EA er ingen kraftmegler, mange selvutnevnte "eksperter" i kommentarfeltene blir forvirret av forskjellen mellom megler og trader også.

Synes Einar Aas framstår som hel ved i situasjonen han har endt opp i. For meg virker det som han prøver å betale sin gjeld og forhandler slik at det skal bli best mulig for lokalsamfunnet og Norge. Rett og slett imponert over imtegriteten han utviser så langt. Eller slik jeg leser det som pågår om forhandlingene og konkursen.
Redigert 22.09.2018 kl 21:05 Du må logge inn for å svare
specc
22.09.2018 kl 21:22 2606

pengex

Det er det de fleste burde foretrekke - det er der de store summer ligger.
22.09.2018 kl 21:59 2567

Mannen må jo være syk, spillegalskap er vel en diagnose? For hvem har mage til å sette alt på spill? Han hadde jo alt, så det kan ikke være penger som er grunnen til at han veddet for mer penger. Vi har jo lest om Las Vegas og sett filmer om folk som har spilt fra seg gård og grunn. Men at han satte hele livet sitt inn på at det ikke skulle bli regn i høst, tyder på at fornuften var forduftet. Håper det går bra med ham og at han ikke mister familien også.


Har respekt for investorer som våger å ta endel risiko, men når risiko og giring er på høyde med Idar Vollviks satsing da syns jeg mere det går på hvor dum man kan være.
stefs
23.09.2018 kl 09:52 2412

De futurekontraktene som hadde levering i vinter var historisk høyt priset pga tørke tidligere i år. Differansen mellom første og andre kvartal i 2019 var også merkelig høy over lengre tid, noe som gjør at jeg mistenker at han hadde bygd opp disse posisjonene over tid. Kraftselskapene kan likegjerne kjøpe inn marginalkraft fra tyskland på våren, når prisene er lavere, enn midt på vinteren. Muligens var det et spill mot evt. pålagte minstekrav til fyllingsgrad som gikk skeis.
4.kvartalskontrakten har falt med 25% siden (jeg tror) Einar Aas drev og kjøpte(på topp), og enda 15% siden tvangssalget fant sted. Kanskje derfor ingen vil stå frem som kjøpere. Selv det var jo en dårlig deal, sett i etterpåklokskapens lys.

Har lest noe, men ikke alt, om Einar Aas sitt eventyr.
Noen spørsmål i tilfelle noen har svar:

1. Hvorfor omtaler media det som det er nasdaq som er motpart? Nasdaq er et amerikans elektronisk aksjemarket. Nasdaq Commodities derimot er en råvarebørs med base i Oslo. Riktignok har de delvis samme logo. Men hva er relasjonen her egentlig???

2. Nasdaq Commodities er en delvis lukket handelsplass. I alle fall ikke tilgjengelig for "oss vanlige" via nettmeglere. Det var her EA handlet??

3.Hvordan kunne EA tape mere enn innsatsen?? Skjønner han gearet. Men uten sammenligning forøvrig så kan man geare opptill 400 ganger på f.eks plus500 og tilsvarende plasser, uten å tape mere enn innsatsen hvis jeg har skjønt det korrekt. Så hvordan kunne EA satse over evne å faktisk påføre tredjepart som div. kraftselskaper store tap??

Glimrende sagt the1nonly,
Hvordan kan det bli et tap større enn innsatsen ?
Hvordan kan diverse norske og nordiske selskaper få en regning her ?
Har dette vært et set up ? En Terra Securities lignende sak ? En sak hvor
diverse utenlanske instanser og aktører har puttet sugerør inn i norsk kraftproduksjon,
norsk statskasse, norsk kommunekasse, og norske og nordiske kraftrelaterte selskaper ?
Personlig synes jeg det stinker noe forferdelig av dette her. Har EA vært en astronaut hele tiden ?
Er det et attack på norsk kraft og norske midler dette her ?
Det er et faktum at mange kraftkrevende foretak rundt sydspissen av Norge har blitt kuppet
til store underpriser og ved hjelp av ulovlige metoder, av utlandske foretak de senere år.
EA passer liksom inn i dette. En actor hele tiden ?
Det er et teatralsk modus over det hele.
Redigert 23.09.2018 kl 15:28 Du må logge inn for å svare