Det nye forumet finner du her

Tilbake til: Fiskeri og oppdrett
Innlegg av: aksjeguru2007 (04.12.17 15:34 ), lest 1583 ganger
Ticker: LSG
Endret: 04.12.17 15:35

Giskeødegaard melder....

Melding fra litt tidlig på formiddagen.

Oslo (TDN Direkt): Oslo Børs stiger i mandagens handel. Det er bred oppgang i sjømatsektoren, og tørrbulksektoren nyter godt av sterk kinesisk etterspørsel.
Alle sjømatselskapene på børsen stiger i dagens handel. Prisene for laks med levering denne uken steg markert i forrige uke, selv om analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets tror prisoppgangen i stor grad var ventet.
-Lakseprisen som ble kvotert på fredag for uke 49, som vi er i nå, gikk opp med 5-8 kroner kiloen til rundt 50 kroner pr kilo. Hvorvidt den vil fortsette oppover når vi kommer inn i neste uke er vanskelig å si, men vi hadde forventet at prisene skulle stige inn mot desember, for det gjør de nesten alltid, sier han til TDN Direkt.
Giskeødegård tror at mange oppdrettere i større grad enn på lenge har stanget opp mot kapasitetsgrensen i form av maksimalt tillat biomasse på enkelte lokaliteter og i regioner, noe som trolig har bidratt til å presse mer fisk ut i markedet.
-Samtidig har vi også sett at etterspørselen ute i markedet har vært litt avventende. Det har vært mye fisk tilgjengelig og markedet har ikke vært helt klar for de volumene, sier analytikeren, som samtidig minner om at mange av lakseselskapene selger på fastpriskontrakter til rundt 60 kroner pr kilo.
Dagens Næringsliv skrev mandag at eksporten av norsk laks til Kina er femdoblet over de siste ukene. Giskeødegård mener at utviklingen er positiv for norsk sjømatproduksjon på lang sikt, men påpeker at økningen i eksporten til Kina sammenfaller med markert nedgang i eksport til Vietnam.
-Det virker som volumet til Vietnam har falt de samme ukene som Kina har økt. Så foreløpig kan det se ut som den økningen man ser til Kina rett og slett er tatt fra det som vanligvis går til Vietnam, og som normalt sett sluses videre inn i Kina, sier han.
Ukeseksporten på 216 tonn i forrige uke tilsvarer omtrent det nivået eksporten var på årsbasis før fredsprisutdelingen i 2010 ifølge Nordea-analytikeren. Samtidig har volumene til Vietnam gått fra omtrent null til 15-20.000 tonn i året. Han trekker frem at volumene fortsatt er relativt beskjedne, men at det kinesiske markedet har vokst mye siden 2010 og at det dermed lover godt for eksport av norsk laks på sikt.
Når det gjelder tilbudet om vekst på eksisterende tillatelser fra Nærings- og fiskeridepartementet, som kan bli klart før årsslutt, tror Giskeødegård at tilbudet er attraktivt for de fleste aktørene.
-Hvis oppdretterne tror at lakseprisen de neste årene vil ligge over 50 kroner så mener vi at de burde takke ja til tilbudet. Selv om lakseprisen blir vesentlig lavere de neste årene enn den har vært mener vi at det er et attraktivt tilbud fra oppdretternes side, sier han.
Nordea Markets har for øvrig en prisprognose på 52 kroner pr kilo for 2018, sammenlignet med rundt 60 kroner inneværende år. Prisen på vekst på eksiterende tillatelser er fastsatt til 120.000 kroner pr tonn tillatelsen utvides med. Én tillatelse er normalt på 780 tonn, utenom Troms og Finnmark, der den kan være på inntil 900 tonn.
Innlegg av: Ka'l (06.12.17 06:43 ), lest 946 ganger
Ticker: LSG

RE^1: Giskeødegaard melder....

Denne Giskeødegaarden bruker å si og skrive mye rart, men denne gangen synes det å være nøytral og balansert info han kommer med.
K
Innlegg av: aconcaqua (06.12.17 09:13 ), lest 868 ganger
Ticker: LSG

RE^1: Giskeødegaard melder....

Giskeødegård var den eneste som så hva som kom til å treffe laksesektoren, mens Pareto, Dnb og spesielt Carnegie kommer til å se ut som tullebukker i 2018.

Eneste feilen han ligger inne med er altfor høyt kursmål på bla mhg, 125 kommer til å vise seg altfor optimistisk;)))
Innlegg av: milk (06.12.17 09:39 ), lest 851 ganger
Ticker: LSG

RE^1: Giskeødegaard melder....

De fleste selskapene i sektoren vil gå fra skanse til skanse. Vanskelig å se nyheter som kan trigge sektoren til videre kursoppgang i overskuelig fremtid... Små negative nyheter kan sende kursene videre ned. Første halvdel av 2018 kan bli utfordrende. Hvis Chile ikke leverer som tidligere estimert,og Kina begynner å ta unna mer laks fra Norge,trenger det ikke å se så ille ut på lang sikt ;-) Foreløbig holder jeg en knapp på LSG,AUSS,NTS og SSC...
Innlegg av: xLax (06.12.17 10:26 ), lest 817 ganger
Ticker: LSG

RE^1: Giskeødegaard melder....

Vi er inne i en korreksjon på pt ca 20%. Det spekuleres i at verden «vil slutte å spise laks» for å senke (aksje)verdiene ytterligere. Det tjenes imidlertid fortsatt meget gode penger på tross av denne midlertidige mulige dippen i svikt i etterspørsel. Det er høyst sannsynlig gunstig tid for akkumulering. Flere aksjer er allerede rundt 10% lavere priset enn for et år siden.
Innlegg av: milk (06.12.17 18:17 ), lest 780 ganger
Ticker: LSG

RE^1: Giskeødegaard melder....

Tollreduksjon til Kina,var den lille gnisten som skulle til :-) Måtte det bare vare...
Innlegg av: aksjeguru2007 (06.12.17 19:50 ), lest 751 ganger
Ticker: LSG
Endret: 06.12.17 19:52

RE^1: Giskeødegaard melder....

Tollsatsen som milk nevner:

– Begrenset virkning for norsk eksport
Sjømatanalytiker i Nordea. Kolbjørn Giskeødegård mener det er heller tvilsomt at dette vil bety veldig mye for eksporten til Kina på kort sikt.

<p>Kolbjørn Giskeødegård, sjømatanalytiker i Nordea.</p>
Kolbjørn Giskeødegård, sjømatanalytiker i Nordea. FOTO: NORDEA
– Det er klart positivt for de frosne produktene, men at det skal ha noe å si for laksen i Norge er heller tvilsomt. Vi selger i utgangspunktet mest fersk laks og så lenge det ikke skjer noe på den fronten er det jo begrenset hvor stor økning man vil få. Det går selvfølgelig an å se for seg at Kina vil importere mer frossen laks fra Norge, men det er vel heller tvilsomt, sier Giskeødegård.

https://e24.no/makro-og-politikk/fisk/kina-halverer-tollsatsene-for-sjoemat-fantastisk-nyhet/24204254

Innlegg av: milk (06.12.17 20:26 ), lest 723 ganger
Ticker: LSG

RE^1: Giskeødegaard melder....

En gnist,starter sjelden en flamme!!! Men dette er positivt for LSG Som leverer alt innen sjømat til Kina. Tar vel litt tid før markedet og husa kobler sammenhengen ;-)
Innlegg av: delta (07.12.17 00:00 ), lest 663 ganger
Ticker: LSG
Endret: 07.12.17 00:03

RE^1: Giskeødegaard melder....

Spotprisen i dag lå visst i underkant av NOK 50 FCA Oslo (rundt kr 48 høres det ut som), altså litt ned fra forrige fredag. Dette er for laks som slaktes inneværende uke. Ikke særlig høy pris målt i euro - høy EURNOK hjelper på når prisen måles i NOK. Det er for tidlig å si hva man kan forvente mht. spotpris for fisk som skal slaktes neste uke. Prisfallet som oppdretterne har opplevd de siste månedene, er ikke kommet sluttforbrukerne i særlig grad tilgode gjennom prisfall på sluttproduktene - og dermed har det ikke enda fått anledning til å virke stimulerende på etterpørselsvolumet. Det er noen av mellomleddene som har fått glede av marginøkning den senere tid.
Innlegg av: Fine Greier (07.12.17 00:22 ), lest 632 ganger
Ticker: LSG

RE^2: Giskeødegaard melder....

Kanskje mye som selges på faste/lange kontrakter enda?
Det skal vel selges ut før de "nye"prisene slår inn?

Innlegg av: aconcaqua (07.12.17 10:54 ), lest 565 ganger
Ticker: LSG

RE^1: Giskeødegaard melder....

Fine Greier (07.12.17 00:22 )

Det er nok forskjeller på hva selskapene selger på kontrakt.
For eksempel meldte GSF at de hadde ca 18% på kontrakt i Q4.
Er vel grunn til å tro at de selskapene som har sittet på flest lange kontrakter er de som vil levere de beste resultatene for Q4.

Samtidig skal man være klar over at kontraktsprisene selvfølgelig også faller etter hvert som spotprisen forblir på 40-tallet.
Ser på Fishpool at de har kommet en del ned, og de melder selv om lav omsetning, dvs stor avstand mellom kjøper- og selgersiden.
Innlegg av: aconcaqua (07.12.17 15:16 ), lest 517 ganger
Ticker: LSG

RE^1: Giskeødegaard melder....

Hører ubekreftet snakk om noe under 50 for neste uke, samt at det har vært noe spotsalg rundt 52 denne uken.

Så kommer kanskje vår venn med Pareto sin ringerunde snart;)
Innlegg av: milk (07.12.17 17:00 ), lest 491 ganger
Ticker: LSG

RE^1: Giskeødegaard melder....

Chile leverer mer en estimert,så der gikk det håpet opp i røyk... Nå er jeg veldig usikker på om jeg vil gå inn i rene lakseselskap....
Innlegg av: milk (07.12.17 17:23 ), lest 471 ganger
Ticker: LSG

RE^1: Giskeødegaard melder....

Jeg innrømmer det glatt. Jeg har tjent gode penger på Chiles algedød,å flere med meg. Men nå er den tiden forbi. Chile kommer tilbake som aldri før. De er også i ferd med å få kontroll på kostnadene. Ting er tilbake til normalen og prisene skal ned. Inflasjonen de 3 siste åra tatt i betraktning,så tror jeg priser på +/- 50,vil bli normalen. Med en marginal kostnads reduksjon,vil næringen fremdeles tjene gode penger så det er ingen fare for sektoren. Men tiden for hurtig gevinst er ikke så gode som før. MHG tror jeg vil redusere sine aksjeutbytter sakte men sikkert..Når bankene øker sine renter,både på innskudd og utlån,blir selskap med utbytte politikk mindre attraktiv. Vi må være åpen for endringer,uten at jeg skal være negativ ;-)
Innlegg av: Stand (08.12.17 14:15 ), lest 370 ganger
Ticker: LSG

RE^1: Giskeødegaard melder....

Det var vist det sidste søm i kisten til jule rallyet 2017. Desværre men det er aflyst. Hvad sker der så efter jul - skal vi ned på 30 kr pr. kg. ? hvilket er langt under kostpris der ligger på 35 -40 kr. Hvad med Q4 ? Der er stadigvæk høje kontraktpriser så katastrofen kommer måske først i Q1 hvis kg pris fortsætter nedad.

http://ilaks.no/uvaer-hemmer-laksetransporten-prisene-faller-tilbake/
Innlegg av: milk (08.12.17 14:35 ), lest 347 ganger
Ticker: LSG

RE^1: Giskeødegaard melder....

Det er nok duket for en korreksjon, men sektoren er fremdeles sterk! Får vi priser på 30 tallet,blir det mange fine muligheter for kjøp. Jeg har fremdeles ikke gått inn i MHG ;-) Personlig tror jeg ikke på priser under 40. Etterspørselen vil øke for mye til slike prisfall. Lave priser trigger kjøp,så det blir eventuelt et kortvarig senario.. Men det er all grunn til å følge med på både volum i sjø og etterspørselen i markedet!